Lepoglavskom vrtiću Povelja za uspješno provedenu najakciju za djecu

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Lepoglavskom vrtiću Povelja za uspješno provedenu najakciju za djecu Foto: Grad Lepoglava

Zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač uručio je ravnateljici Dječjeg vrtića Lepoglava Nadi Kuća "Povelju za uspješno provedenu najakciju 2017." Središnjeg koordinacijskog odbora akcije "Gradovi i općine – prijatelji djece", koju je vrtić ostvario za projekt "Lepoglavska čipka".

Dječji vrtić Lepoglava po drugi se put uključio u ovu akciju koja je nastala kao zalog svakog grada i općine, koji sudjeluje u akciji "Gradovi i općine – prijatelji djece", da u okviru svoje ukupne planirane godišnje aktivnosti odabere, osmisli i provede novu aktivnost, koju u toj godini ocijeni najpotrebnijom i najkorisnijom za djecu. Koordinacijski odbor akcije "Grad Lepoglava – Prijatelj djece" odabrao je projekt Dječjeg vrtića Lepoglava i, kako ističu, nije pogriješio u odabiru.

- Ove smo se godine odlučili za projekt kojim bismo s jedne strane predstavili lepoglavsku čipku, a s druge i kreativnost naše djece koja su s velikom voljom, trudom i s puno srca kreirali brojne stvari simbolizirajući našu čipku. Uvijek nam je drago kad možemo promovirati kako naš vrtić tako i naš grad, a ova Povelja dodatni je motiv da pripremimo novi projekt za ovu godinu – kazala je ravnateljica vrtića Kuća i dodala kako se mladi projektolovci već pripremaju za radnu projektnu jesen.

Ovaj je projekt bio predstavljen i na 13. državnoj Smotri projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo na kojoj su prezentirani najbolji projekti nastali zajedničkim radom djece, odgajatelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske. Od ukupno 98 prezentirana projekta na regionalnim smotrama, njih 23 je odabrano za javnu prezentaciju, a projekt lepoglavskog vrtića "Lepoglavska čipka", kojeg su zajedno s djecom izradile odgojiteljice Mirjana Županić i Sabina Kolačko, proglašen je najuspješnijim u Hrvatskoj.

Lepoglavski dogradonačelnik ovom je prilikom ponovno skrenuo pažnju na aktivnosti kojima Grad Lepoglava kontinuirano pomaže razvoj društvene infrastrukture za djecu, a koja se očitava u usmjerenosti Proračuna grada Lepoglave prema svojim najmanjim građanima.

- Nismo slučajno dobili prestižni status "Grada - Prijatelja djece" i ovakve zajedničke aktivnosti koje provodimo, u ovom konkretnom slučaju s Dječjim vrtićem, samo potvrđuju tezu da, kad se sagleda kontekst odnosa ove gradske vlasti prema našim najmanjim građanima, Lepoglava ima što za reći i pokazati. 8 milijuna kuna vrijedno ulaganje u dogradnju Dječjeg vrtića kao i u dječja igrala tek su mali dio naših brojnih aktivnosti kojima možemo dodati potpore za novorođene Lepoglavčane, sufinanciranje prijevoza učenika kao i nagrade najboljim učenicima i njihovim mentorima. Posebno pak veseli kako naši budući lideri koji su trenutno u vrtiću čuvaju svoju baštinu, našu UNESCO-vu lepoglavsku čipku ovakvim projektima – zaključio je Kovač.

Grad Lepoglava od 2017. godine ima status "Grada - prijatelja djece". Akciju "Gradovi i općine – prijatelji djece" zajednički su pokrenuli Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom UNICEF-a. Na lokalnoj razini akciju vode koordinacijski odbori, stoga je i u Lepoglavi osnovan Gradski koordinacijski odbor koji surađuje s ustanovama i udrugama u provođenju aktivnosti usmjerenih na djecu. Prava i potrebe djece objavljena su u Konvenciji UN-a o pravima djeteta koja obvezuje sve odrasle da čine što najviše mogu kako bi se svako dijete potpuno i skladno razvijalo i pripremilo za život i korisno djelovanje u zajednici.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.