Zeleni čaj je pravi rudnik antioksidanata Foto: Ilustracija

Zeleni čaj je pravi rudnik antioksidanata

VV/Ordinacija.hr | 3.2.2016. u 20:14h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Ako ste ljubitelj zelenog čaja, imate razloga za slavlje. Ovaj napitak štiti organizam od raznih oboljenja, rješava tijelo toksina, jača metabolizam te pomaže pri mršavljenju.

Zeleni čaj predstavlja pravi rudnik antioksidanata koji sprečavaju nakupljanje štetnih molekula u organizmu (slobodnih radikala koji uzrokuju oksidacijski stres).

Tako dvije šalice čaja opskrbljuju organizam jednakom količinom antioksidanata kao i pet porcija povrća ili dvije jabuke, piše Ordinacija.hr.

Ostaje jedno pitanje – jesu li svi zeleni čajevi jednako kvalitetni i pružaju jednake dobrobiti? Evo odgovora koji bi vam mogli pomoći ukoliko ste upravo krenuli na dijetu i računate na pomoć ovog napitka.

Iako se zeleni čaj ne može pokvariti, ipak je najbolje upotrijebiti svježu vrećicu. Jednom kad otvorite pakiranje, pokušajte ga iskoristiti u periodu od godinu dana. I starije vrećice čaja vam mogu pomoći pri mršavljenju, ali antioksidanti iz njega će nestati.

Želite li da vam zeleni čaj uistinu pomogne pri gubitku kilograma, odaberite marku koja sadrži čaj vrhunske kvalitete. Ova vrsta čaja pruža nevjerojatno puno dobrobiti za zdravlje, ali zapamtite da nije tako ako govorimo o vitaminima. Iz tog razloga potražite proizvod koji nudi samo prirodne sastojke bez konzervansa.

Postoje zeleni čajevi s dodatnim okusima poput jabuke, naranče ili jagode – što ne znači da je proizvod loš, ali stručnjaci ipak preporučuju običan zeleni čaj kako bi bili sigurni da ne sadrži šećer ili umjetna sladila.

Voljeli ga vrućeg ili hladnog, radi se o istom napitku. Kupujete li hladni čaj, morate biti svjesni da je razrijeđen s vodom – što ne znači da gubi dobre sastojke, samo ih je manje. Savjetujemo da pripremite sami zeleni čaj te ga pustite da se ohladi prirodnim putem.

Zeleni čaj se smatra jednom od najzdravijih prirodnih napitaka na svijetu, ne samo da sadrži pregršt antioksidanata nego pomaže i u topljenju masnoća.