Lepoglavski "Idemo na PRC" primjer dobre prakse na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Foto: Grad Lepoglava

Lepoglavski "Idemo na PRC" primjer dobre prakse na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih

Varaždinske vijesti | 12.12.2017. u 20:18h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Stotinjak sudionika iz više od 40 savjeta mladih iz cijele Hrvatske, među kojima su bili i predstavnici lepoglavskog Savjeta mladih, okupilo se na Nacionalnoj konferenciji savjeta mladih Republike Hrvatske, održanoj od 1. do 3. prosinca u Samoboru.

Trodnevnu Nacionalnu konferenciju savjeta mladih moderirao je zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, a uz njega su na konferenciji aktivno sudjelovali i dosadašnji predsjednik Savjeta mladih grada Lepoglave Mario Žuliček te članica Martina Lončarek koji su zajedno s kolegama iz drugih savjeta uz kvalitetno mentorstvo, mnoštvo gostiju te primjera dobre prakse iznjedrili brojne zaključke.

Ovogodišnja konferencija bila je usmjerena ponajviše samim članovima te njihovim iskustvima i praksama koje bi ostali savjeti mladih mogli slijediti. Iz tog razloga, u programu je bilo predviđeno predstavljanje dobrih praksi.

- Konferencija je imala za cilj ojačati ulogu savjeta mladih u procesima donošenja odluka i kreiranju lokalnih politika te izgraditi kapacitete članova savjeta. Koristili smo primjere dobre prakse iz raznih dijelova Hrvatske, a posebno me obradovala aktivnost naših predstavnika iz Lepoglave koji su bili među aktivnijim sudionicima kao i činjenica da su organizatori u uvodnom dijelu konferencije kao jedan od predstavljenih primjera dobre prakse iskoristili onaj lepoglavski, popularnu inicijativu "Idemo na PRC" – kazao je zamjenik gradonačelnika Kovač.

Prof.dr.sc. Ivan Koprić s Pravnog fakulteta u Zagrebu održao je predavanje na temu zašto je Zakon o Savjetima mladih baš takav i što se sve događalo u fazi izrade samog Zakona. Kroz panel raspravu nastojalo se detektirati što bi sve moglo biti bolje u Zakonu i kako bi Savjeti mogli bolje izvršavati svoju ulogu. Kao uvod u radionice, Marko Kovačić s Instituta za društvena istraživanja predstavio je nekoliko primjera na koji način savjeti mladih rade i koga savjetuju u drugim zemljama.

Osim plenarnog dijela, središnji program Nacionalne konferencije bilo je održavanje tematskih radionica koje su imale za cilj mapirati ključna pitanja i probleme oko eventualnog poboljšanja aktualnog Zakona o Savjetima mladih te ponuditi neka kratkoročna konkretna rješenja za pojedine probleme.

Nacionalna konferencija savjeta mladih RH održana je u organizaciji Savjeta mladih Grada Samobora i Udruge gradova. Detaljni zaključci konferencije naknadno će biti objedinjeni te prezentirani svim dionicima politika za mlade u Republici Hrvatske kako bi u konačnici doveli do konkretnih rezultata.

lepoglava-nksm-2.jpg

lepoglava-nksm-3.jpg

lepoglava-nksm-1.jpg

lepoglava-nksm-4.jpg