Kroz projekt županijskog Savjeta mladih maturanti će učiti o osobnim financijama Foto: Varaždinska županija

Kroz projekt županijskog Savjeta mladih maturanti će učiti o osobnim financijama

Varaždinske vijesti | 4.9.2018. u 18:03h | Objavljeno u Društvo

Na konferenciji za novinare održanoj danas u Županijskoj palači, predstavljen je pilot projekt Savjeta mladih Varaždinske županije "Financijska pismenost i poduzetništvo".

Cilj projekta je kroz radionice produbiti postojeća i omogućiti stjecanje novih znanja i vještina na području osobnih financija. Interaktivna radionica će uključivati pitanja poput pravilnog planiranja financijskih ciljeva učenika srednjih škola, razlikovanje želja i potreba te kako se ponašati prilikom odabira radnog mjesta ili studija. Voditelj radionice je Krunoslav Habunek, prof. matematike zaposlen u Srednjoj školi Novi Marof. Pilot projekt "Financijska pismenost i poduzetništvo" u potpunosti je financiran iz proračuna Savjeta mladih, te su pozvani svi maturanti srednjih škola s područja Varaždinske županije da se uključe.

- Prije otprilike godinu dana imao sam prilike slušati Krunoslava o potrebama financijskog opismenjavanja mladih. Uzevši u obzir da se mladi doista od najmlađe dobi koriste novcem, da se o tom novcu i načinu njegove upotrebe gotovo nimalo ne razgovara u školi, a u ovoj nazovimo reformi se u školama ne nudi niti osnovno financijsko obrazovanje, odlučili smo da je financijsko opismenjavanje mladih nešto što želimo ponuditi kao nad standard našim školama. Na taj način odlučili smo biti prvi koji će potaknuti raspravu i ponuditi rješenje i vjerujem da je ovaj projekt dobar start i da će donosioci odluka nakon evaluacije razmotriti na koje načine implementirati financijsko obrazovanje u obrazovni sustav – naglasio je Lovro Lukavečki, predsjednik Savjeta mladih Varaždinske županije, te zahvalio Varaždinskoj županiji na potpori, kao i cijelom timu koji se uključio u provedbu projekta.

Krunoslav Habunek, koji je ujedno i predsjednik Udruge Financijska pismenost, pojasnio je kako je nastala ideja o edukaciji o financijskoj pismenosti te koliko je to bitno za svakodnevni život.

- Mladi do 19 godina, ali i stariji, oni iznad 65 godina, nažalost su manje osviješteni kad je u pitanju financijska pismenost, te se postavlja pitanje gdje bi zapravo ti mladi ljudi trebali to naučiti. Naravno da je to kroz obrazovanje i edukacije civilnog sektora, tako da smo se odlučili da idemo s ovim pilot projektom upravo za maturante kojima je sada prekretnica ili studij ili tržište rada – rekao je Habunek.

U projekt su uključeni matematičari, ekonomisti, psiholozi i sociolozi, a kako na ovaj projekt gledaju maturanti kojima je namijenjen, pojasnio je Mihael Slunjski, član Savjeta mladih i maturant varaždinske Prve gimnazije.

- U srednjoj školi učimo samo o kamatnom računu i to samo jedno poglavlje, smatram da je ovo važna stvar za nas učenike i da će nam puno pomoći. Ovim putem pozivam sve kolege maturante da se uključe u ovaj pilot projekt -  naglasio je Slunjski.