Ivanečka osnovna škola ugostila nacionalno natjecanje u čitanju naglas na njemačkom jeziku Foto: OŠ Ivanec

Ivanečka osnovna škola ugostila nacionalno natjecanje u čitanju naglas na njemačkom jeziku

Varaždinske vijesti | 6.6.2017. u 19:53h | Objavljeno u Društvo

Natjecanje u čitanju naglas na njemačkom jeziku, koje u Hrvatskoj pod nazivom "Laut oder leise: ab geht die Reise: Vorlesewettbewerb Deutsch für die Grundschule" organizira Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA), ove je godine na nacionalnom nivou održano u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog u Ivancu.

Tu je privilegiju ivanečka škola dobila zahvaljujući nizu aktivnosti vezanih uz popularizaciju njemačkog jezika, provedenih u posljednje vrijeme, koje nisu ostale nezamijećene od predstavnika ZfA. Natjecanje se provodilo u kategorijama učenja njemačkog kao prvog i drugog stranog jezika.

U kategoriji prvog stranog jezika pobjedu je odnio Petar Malogorski iz OŠ Gornje Jesenje, mentorice Alexandra Krklec, a druga je bila Rene Neuberg Jagetić, mentorice Ivane Matić iz ivanečke osnovne škole. U kategoriji drugog stranog jezika pobjednik je Dominik Brekalo iz OŠ „Ljudevit Gaj“ iz Zaprešića, mentorice Gordane Malenice, a drugo mjesto je osvojila Sara Pepelko iz OŠ Ludbreg, mentorice JelenePalfi. Pobjednici će Hrvatsku zastupati na međunarodnom nivou natjecanja u Beogradu, a tamo će čitati ulomak iz knjige koju su dobili na poklon.

U organizaciji natjecanja ZfA i ivanečkoj školi pomogli su Grad Ivanec ustupivši prostor Planinarskog muzeja za kulturni dio programa natjecanja i proglašenje pobjednika te Turistička zajednica grada Ivanca koja je nazočnošću vitezova ivanovaca uveličala proglašenje te sudionicima darovala promotivne materijale o Ivancu.

U kulturnom dijelu programa natjecatelje, mentore i prosudbeno povjerenstvo o ivanečkoj osnovnoj školi su informirali učenici Robert Blum i Noah Taourirt koji su kasnije s učiteljicom Suzanom Jagić proveli sve sudionike poučnom stazom Kukuljevićevih. Osim toga, učenici ivanečke škole iz Prigorca, vođeni učiteljem Ivanom Kušteljegom, za okupljene su izveli zagorsku narodnu pjesmu "Kad procvatu jabuke" na njemačkom jeziku. Bivši učenici prikazali su svoju prošlogodišnju predstavu "Carevo novo ruho". Uvježbala ih je Ivana Matić uz adaptaciju teksta na njemačkom jeziku dramatizacije bajke Nataše Roginek.

Program je vodila učenica Estella Veronica Grubač. Školi je za organizaciju natjecanja i učenicima na uspjehu čestitala dogradonačelnica Lidija Kozina, ravnateljica Srednje škole Ivanec.