Ivančanka Rene Neuberg-Jagetić sudjelovala na Međunarodnoj olimpijadi iz njemačkog jezika Foto: Grad Ivanec

Ivančanka Rene Neuberg-Jagetić sudjelovala na Međunarodnoj olimpijadi iz njemačkog jezika

Varaždinske vijesti | 2.8.2018. u 09:04h | Objavljeno u Društvo

Prvi put u svojoj povijesti, ivanečka je Osnovna škola imala svoje predstavnike na Međunarodnoj olimpijadi znanja iz njemačkog jezika.

U elitnom društvu 140 najboljih učenika svijeta iz njemačkog jezika, našla se Ivančanka Rene Neuberg–Jagetić. Učenica ivanečke Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog, zajedno sa svojom mentoricom profesoricom Ivanom Matić te kolegicom Deom Tešanić, učenicom 3. razreda 15. zagrebačke gimnazije, od 15. do 28. srpnja sudjelovala je na najvećem svjetskom natjecanju iz njemačkog jezika. Olimpijada je ove godine održana u Freiburgu, u Njemačkoj, a organizirala ju je Međunarodna udruga profesora i učitelja njemačkoga jezika (Internationaler Deutschlehrerinnen - und Deutschlehrerverband e.V. (IDV)) te Goethe Institut Deutschland uz pokroviteljstvo njemačkih izdavačkih kuća Cornelsen, Klett i Huber.

Natjecanje se sastojalo od tri dijela, pisanog izražavanja na zadanu temu gdje su učenici morali napisati članak i izraditi kolaž. Drugi dio natjecanja obuhvaćao je grupni rad, a učenici su morali osmisliti vlastitu prezentaciju na temu sporta. Treći dio natjecanja učenicima je dao najviše prostora za domišljatost i kreativnost jer su sami morali osmisliti, nacrtati i prezentirati priču.

Olimpijada je okupila sudionike iz 74 zemlje svijeta. Svi sudionici morali su svojim kolegama, olimpijcima predstaviti svoju zemlju. Našim je predstavnicama to prošlo izvrsno te su zaradile gromoglasan pljesak svih prisutnih tijekom cijelog izlaganja. Važno je istaknuti kako su se hrvatske predstavnice natjecale prema Zajedničkom europskom referentnom okviru za jezike u najvišoj i najtežoj, B2 kategoriji. U svakoj kategoriji odabirana su prva tri mjesta, dok ostala mjesta nisu bila rangirana.

Sudjelovanje na Olimpijadi znanja učenice su izborile svojim dosadašnjim rezultatima. Name, Rene je državna viceprvakinja, a Ivanec se može ponositi i državnom prvakinjom Estellom Veronikom Grubač, koja je bila spriječena sudjelovati na ovom prestižnom natjecanju. Profesorica Ivana Matić u sklopu održane Olimpijade sudjelovala je na seminaru za profesore njemačkoga jezika.

– Ovo je bila izvrsna prilika za razmjenu iskustava i znanja s kolegama iz svih krajeva svijeta. Obrađivali smo razne teme vezane uz bolju organizaciju nastave stranih jezika. Razgovarali smo o mogućim novim projektima i suradnji. Svi zajedno stekli smo mnogo novih prijatelja te jedno veliko i vrijedno iskustvo, koje ćemo pamtiti cijeli život. Drago mi je što su učenice imale priliku dva tjedna živjeti u njemačkom govornom području te upoznati njihove običaje i kulturu - istaknula je profesorica Ivana Matić.