I u OŠ Šemovec rade na razdvajanju otpada i čuvanju okoliša

J.Š./Varaždinske vijesti | 17.10.2017. u 08:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Varaždinska komunalna tvrtka Čistoća surađuje s brojnim odgojno-obrazovnim ustanovama na razvrstavanju komunalnog otpada i čuvanju okoliša i prirode. Jedna od tih ustanova je i Osnovna škola Šemovec u Općini Trnovec Bartolovečki.

Ravnateljica OŠ Šemovec, Marina Hižak, ističe da suradnja s Čistoćom traje već dvije godine.

-Jedna smo od prvih škola koja je dobila spremnike za razvrstavanje otpada, za odlaganje papira, plastike i metala te ostalog otpada. Spremnici su u svakoj učionici, ali i u drugim prostorijama u školi. Učenici svakodnevno razvrstavaju otpad i ekološki razmišljaju - kaže ravnateljica Hižak i dodaje da su pozitivne ekološke navike učenici prenijeli i u svoja kućanstva gdje također razvrstavaju otpad.

Dobivši kutije za razvrstavanje otpada, učenici OŠ Šemovec primijenili su ono što su učili u redovnoj nastavi.

-Kad smo dobili kutije za razvrstavanje otpada učenici su iskoristili svoje znanje koje su dobili iz „Prirode i društva“, u kojima postoji nastavna cjelina „Čuvamo okoliš“. Već su bili naučili kako se razvrstava i koja boja kontejnera odgovara kojem otpadu. Toga se pridržavaju svaki dan u školi, a i kod kuće jer i tamo imaju kante za razvrstavanje otpada - riječi su učiteljice 3.b razreda Sandre Basan Petek.

Učenici su u školi učili i da se pojedine vrste otpada mogu reciklirati i ponovo koristiti. Uz Dan planeta Zemlje organizirane su ekološke radionice. Treći razredi su sudjelovali u radionici recikliranja papira i izrade slika na recikliranom papiru. Kako se to radi opisuje učenica Lana Habek.

-Trgali smo papir na komadiće, pa smo ga stavili u vodu i promiješali. Pričekali smo i onda smo drugi dan donijeli nešto kao mrežicu i na to stavili mješavinu papira. Stavili smo gore cvjetiće i pričekali jedan dan da se osuši. Tako su nastale slike - kaže Lana.
Učenici pojašnjavaju i kako pravilno postupati s otpadom.

-U crnu vreću ide ostali otpad, kao smrdljive maramice, ostaci od šiljenja olovke. U žutu ide čista plastika, a u plavu papiri i kartoni - kaže Lana Skupnjak, a Aleksandar Pikutić dodaje da uvijek treba paziti u koju se vreću odlaže koji otpad.

-Uvijek pazim, i u školi i kod kuće. Kod kuće imamo žutu, plavu i crnu kantu u koje razvrstavamo otpad - dodaje Aleksandar, a Mark Marčec poručuje: „Ako ne pazimo gdje bacamo otpad onda zagađujemo prirodu. Ljudi moraju paziti da ne bacaju otpad u pogrešnu kantu“.

Osnovnu školu Šemovec pohađaju 223 učenika u 14 razrednih odjela, sedam razredne nastave i sedme predmetne. O njima brine 20 učitelja predmetne nastave i sedam učitelja razredne, devet administrativnih djelatnika i dva pomoćnika u nastavi. Škola ima i predškolski odgoj, a polaznici su uključeni u sve aktivnosti škole pa tako i u ekološke uključujući i razvrstavanje otpada.

Uz važnost stjecanja pozitivnih ekoloških navika, iz tvrtke Čistoća podsjećaju i da se razvrstavanjem otpada na „kućnom pragu“, i u svom domu i u školi, smanjuje ukupna količina miješanog komunalnog otpada, ali i povećava količina sirovina koje se mogu ponovno obraditi i upotrijebiti.

 

Označeno u