Gospodarska škola: Besplatnom prekvalifikacijom do posla

Napisao/la: -

Varaždinska Gospodarska škola je od ove godine krenula u 1,5 milijuna kuna vrijedan dvogodišnji projekt “Prekvalifikacijom do posla”, preko kojeg su obvezali da će trajno nezaposlene osobe educirati za zanimanje kuhar ili slastičar.

Ravnateljica škole Katica Kalogjera Novak ukazuje da je prekvalifikacija u potpunosti besplatna.
- Kako bi se prijavili za prekvalifikaciju, kandidati moraju imati ili biti stariji od 34 godine i moraju biti godinu dana nezaposleni. Važno je napomenuti da se na prekvalifikaciju mogu prijaviti i oni koji nisu prijavljeni na Hrvatski zavod za zapošljavanje. Polaznik prekvalifikacije ne plaća ništa. U planu je i javna nabava za javni prijevoz, kako bismo polaznicima osigurali i prijevoz. Jedino još ne znamo hoćemo li prijevoz u potpunosti financirati ili će neznatni dio morati plaćati polaznici. Uz to, plaćen im je i liječnički pregled, tako da im je u ovom projektu sve osigurano - ukazuje ravnateljica, naglašavajući da time osobe stječu novo zanimanje koje im se upisuje u radnu knjižicu.

Polaznici će tako imati priliku učiti od zbilja vrhunskih kuhara, ali i dugogodišnjih profesora.
- Ta zanimanja kod ljudi potiču veliku kreativnost. Osoba koja voli kuhati se može izraziti na zbilja mnogo načina. Danas imamo izobilje namirnica i naše usluge su tražene od vrtića pa do staračkih domova. Moramo voditi računa da smo mi turistička zemlja i mi svakog kuhara na tržištu možemo zaposliti. Danas se prepoznaje kreativnost, marljivost, vještina i baratanje s namirnicama. U kuharstvu je samo nebo granica - naglašava profesorica kuharstva, Nevenka Bosilj, dodajući da vrijeme trajanja edukacije ovisi o predznanju kandidata, odnosno njihovoj stručnoj spremi koju su ranije stekli.

S njome se slaže i poznati varaždinski kuhar, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza te prvi Državni prvak u kuharstvu, Damir Crleni.
- Zanimanje kuhar i slastičar je doista zanimanje koje, prije svega, daje mogućnost izražavanja, pogotovo onima koji vole kuhati ili peći kolače. To je kreativno, umjetničko zanimanje. Ta prekvalifikacija donosi dobre prilike i mogućnosti, prije svega zato jer su kuhari i slastičari traženi.Trendovi su se promijenili u strukovnom obrazovanju. Nije nužno završiti za kuhara ili neko drugo zanimanje i školu pa da cijeli život to radite. Ljudi se doista sve češće odlučuju na promjene. Jedan vrhunski kuhar ili slastičar si zbilja lako nađe posao, bilo to u restoranu ili hotelu. Mi u Varaždinu nemamo školu za slastičare, nego samo za pekare i kuhare, tako da će ova prekvalifikacija za slastičare otvoriti mogućnosti ljudima koji bi se htjeli time baviti - veli Crleni.

Svi zainteresirani mogu doći na motivacijsku radionicu koja će se održati u utorak 22. svibnja, s početkom u 15 sati, u kuharskom praktikumu Gospodarske škole Varaždin.

Sve dodatne informacije možete dobiti osobnim dolaskom u školu, na broj tel. 042/492 286 i 042/492 280, na broj mob. 099 6931 698 ili na mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

logo1

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.