FOTO Završen projekt energetske obnove Srednje škole N. Marof vrijedan 1,6 milijuna kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 27.4.2018. u 12:01h | Objavljeno u Društvo

Novomarofski srednjoškolci nastavu će od sada imati u novouređenoj zgradi Srednje škole Novi Marof u Zagorskoj ulici.

Danas je, naime, održana završna konferencija projekta "Energetska obnova zgrade Srednje škole Novi Marof“. Projekt je financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 - Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije. Ukupna vrijednost projekta je 1.626.790,16 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 765.452,44 kune, odnosno 57,07 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU osiguralo je 345.548 kuna, a Varaždinska županija 515.790 kuna.

- Naša srednja škola bila je prva škola u Hrvatskoj koja je energetski obnovljena zahvaljujući bespovratnim sredstvima iz EU fonda, a u okviru poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Energetska obnova uključila je izolaciju zgrade od tavana do podruma, zamjenu stolarije, dok su na krov instalirane fotonaponske ćelije. Usto, škola će se ubuduće grijati u kombinaciji struje, koju ćemo dobivati kroz fotonaponske ćelije, i plina. Postavljen je moderni kondenzirajući plinski bojler koji će se uključivati u slučaju da neće biti struje. Naravno, tu je i korištenje obnovljivih izvora energije - zadovoljna je ravnateljica škole Jasminka Behin.

Zahvaljujući energetskoj obnovi, troškovi će biti smanjeni za čak 73 posto, dok je smanjenje CO2 93 posto. Ušteda, odnosno iskorištenje obnovljivih izvora energije je 67 posto.

- U idućem će se razdoblju ostvariti ogromne uštede, a osim toga, škola je dobila novo ruho čime je popravljen standard i boravak učenika - rekao je pak Tomislav Ilić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Župan Radimir Čačić također je istaknuo važnost energetske obnove te podsjetio da su u tijeku radovi i na osnovnim školama u Velikom Bukovcu te u Bednji.

- Projekti su vrijedni oko devet milijuna kuna, od čega je četiri milijuna kuna europskog novca, a ostatak su sredstva Županije - naveo je Čačić, dok je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač poručio kako nekadašnja zgrada suda, a danas Srednja škola Novi Marof, danas prekrasno izgleda.

- Nadam se da će roditelji u ovu školu upisivati još i više djece, i to ne samo s područja grada već i iz okolice, odnosno bivše općine Novi Marof i šire. Škola prekrasno izgleda i izvana i iznutra, a ima odlične profesore i učenike koji postižu izvrsne rezultate. Dobili smo, naime, potvrdu sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kako su upravo učenici iz novomarofske srednje škole najbolji studenti prve godine - naglasio je Jenkač te školi poželio mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Galerija slika