FOTO Varaždinska 1. osnovna škola tabletima osuvremenjuje nastavu Foto: Krešimir Đurić

FOTO Varaždinska 1. osnovna škola tabletima osuvremenjuje nastavu

| 24.2.2017. u 08:02h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Modernizacija odgojno-obrazovnog sustava uz pomoć učitelja koji su osposobljeni za korištenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u nastavi glavni je cilj projekta "Ukrotimo kompetence 21. stoljeća" koji se provodi na 1. osnovnoj školi Varaždin.

Riječ je o Erasmus KA2 projektu, ukupne vrijednosti 60.625 eura, čiji je nositelj slovenska Osnovna škola Bistrica ob Sotli, a 1. OŠ je partner na projektu. Učitelji obiju škola u sklopu ovog trogodišnjeg projekta, koji je započeo u rujnu prošle godine, kroz edukacije stječu IKT kompetencije i osposobljavaju se za rad na tabletima i pametnim pločama, a razvijaju se i novi moduli poučavanja. Prvi modul predstavljen je 23. veljače u 1. OŠ, a sastoji se od četiri aplikacije - Kahoot, Plickers, Nearpod i QR code.

- Prvi modul je namijenjen svim učiteljima razredne nastave, a odnosi se na korištenje tableta kao pomoćnog nastavnog sredstva u uvodnom, motivacijskom dijelu sata. Modul se sastoji od četiri aplikacije koje smo zaokružili u jednu cjelinu. Za svaku smo aplikaciju odredili u kojem se dijelu sata može koristiti i što učitelji s njom mogu postići – pojasnila je Tea Pavičić Zajec, učiteljica na 1. OŠ i koordinatorica projekta.

Svaka godina projekta rezultira jednim modulom poučavanja pa će drugi modul biti namijenjen učiteljima predmetne nastave, posebice onima u STEM području (matematika, fizika, kemija, biologija), budući da će pomoću aplikacija moći raditi simulacije ili pokuse koji se ne mogu provoditi u školama i na taj način apstraktne pojmove približiti učenicima. Zadnji, treći modul bit će namijenjen svim učiteljima, a uključivat će korištenje pametnih ploča i tableta ne samo za uvodnu motivaciju ili provjere znanja kroz kvizove na kraju sata, već će učiteljima omogućiti organiziranje cijelog školskog sata na tabletu - od motivacijskog dijela, preko prikazivanja sadržaja, do završnih provjera znanja.

Ravnateljica 1. OŠ Karmen Hans-Jalšovec ističe da škola nastoji modernizirati nastavu.

- Dolaze novi trendovi i nove generacije učenika koji trebaju drugačiji pristup učenju. Mi smo 2014. pokusno krenuli s tabletima u nastavi, a prošle smo godine dobili ovaj projekt sa slovenskom školom. Učimo od njih i nastojimo njihova znanja implementirati u naš sustav te na taj način modernizirati nastavu i učiniti je efikasnijom. Učitelji su motivirani, a i povratne informacije iz istraživanja kolegice Pavičić Zajec govore da su zadovoljni i učenici i roditelji - istaknula je ravnateljica.

Dobivenim sredstvima u sklopu projekta 1. OŠ je nabavila i 20-ak tablet-računala, a projekt će koristiti i ostalim učiteljima, jer će osposobljeni učitelji 1. OŠ i OŠ Bistrica ob Sotli svoje znanje i izrađene module ponuditi i ostalim školama u svom okruženju.

Opširnije pročitajte u sljedećem broju tiskanog izdanja Varaždinskih vijesti...