FOTO: Prvi dan nastave svečano obilježen u Osnovnoj školi Vidovec Foto: Ivana Dreven; Varaždinska županija

FOTO: Prvi dan nastave svečano obilježen u Osnovnoj školi Vidovec

| 3.9.2018. u 11:02h | Objavljeno u Društvo

Početak nove školske godine obilježen je prigodnom svečanošću u Osnovnoj školi Vidovec, u koju će prvi put u školske klupe sjesti 25 učenika, a u Područnoj školi Nedeljanec njih 15. OŠ Vidovec pohađa ukupno 319 učenika u 17 razrednih odjeljenja, a Područnu školu Nedeljanec 60 učenika od prvog do četvrtog razreda.

- Što se tiče broja učenika, situacija je malo lošija nego lani, imamo osam učenika manje. U Vidovcu, gdje smo inače imali po dva odjela, ove godine smo upisali samo jedan odjel. Uvjeti rada su odlični, radimo u jednoj smjeni, a uvodi se i produženi boravak - rekao je ravnatelj škole Predrag Mašić.

prvi_dan_skole_-_osnovna_skola_vidovec_02.jpg

Prvašićima je puno sreće poželio i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

- Mi puno ulažemo u učenike, a od ove godine pokrenuli smo i kupnju radnih bilježnica, tehničkog pribora i mapa te i na taj način pomažemo učenicima. Pomažemo i kroz stipendije, besplatan prijevoz učenika osnovnih škola, surađujemo sa školama i kod školske prehrane, a sada uvodimo i produženi boravak, pri čemu će Općina financirati troškove učitelja - istaknuo je Hranić te prvašićima poželio da se što prije prilagode na "školski ritam", a onima malo starijima sretnu i uspješnu školsku godinu.

Na svečanosti u OŠ Vidovec sudjelovali su i župan Radimir Čačić, dožupan Tomislav Paljak te pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

prvi_dan_skole_-_osnovna_skola_vidovec_07.jpg

- Očekujem da će ove godine ipak biti napravljen iskorak u formi pilot-projekta kurikularne reforme, u kojoj sudjeluje pet škola s područja Varaždinske županije, tri osnovne i dvije srednje škole, od ukupno 74 u cijeloj Hrvatskoj. Nažalost, taj projekt nije dobro pripremljen, oprema nije na razini koju smo očekivali, kao ni dogovori s nakladnicima i realizacija, ni informatičke učionice nisu opremljene od strane ministarstva na razini koju smo očekivali... Za mene je sve to jedno ozbiljno razočaranje, ali mi smo dali svoj doprinos i davat ćemo ga i dalje, samo ćemo opremati, sami ćemo ulagati. Dići ćemo standard, iako smo već sad jedini u Hrvatskoj koji imamo informatiku od prvog razreda - osvrnuo se župan na aktualnu situaciju te dodao da će Varaždinska županija pokrenuti svoj dio kurikularne reforme s uvođenjem Građanskog odgoja, na inicijativu SDP-ovih vijećnika Županijske skupštine.

- Za mene je ključno da smo zadržali, a u nekim školama i povećali broj učenika, nažalost ne toliko zbog demografske slike ove županije, nego zbog kvalitete škola te nam povećao priljev učenika iz drugih županija jer su prepoznali našu kvalitetu. Možemo biti ponosni i na činjenicu da smo za oko 50 posto povećali broj učenika kojima osiguravamo besplatnu školsku prehranu. Dosad je od oko 10.400 učenika bilo uključeno 21 posto, a sada će biti gotovo 30 posto. Čekamo točne izračune, a nadamo se da će taj broj pasti, ne zato što bismo mi manje plaćali, već bi to značilo da su plaće u našoj županiji porasle - napomenuo je Čačić, a istaknuo je i važnost uvođenja produženog boravka.

prvi_dan_skole_OS_vidovec_8.JPG

- Što se tiče cjelodnevnog boravka, koji trenutačno obuhvaća 57 posto naših škola, za cijeli sustav ujednačili smo iznos koji će plaćati roditelji i on će biti 350 kuna. To je važno, osobito za mlade obitelji. Postoji i cijeli niz drugih aktivnosti koje provodimo, a jedna od njih je da će nam samo u prvom ciklusu za obnovu desetak škola trošak ulaganja iznositi više od 41 milijun kuna, a nakon toga slijedi i novi ciklus. Usto, činjenica da smo mi europski Centar izvrsnosti pomoći će nam da steknemo nova znanja i još kvalitetnije radimo u tom segmentu - zaključio je Čačić.

Iako se u Varaždinskoj županiji puno ulaže u obnovu škola i podizanje standarda, postoje i "bolne točke", kao što je, na primjer, izgradnja nove škole u Svetom Iliji, koja još uvijek nema uvjete za jednosmjensku nastavu.

- Radi se o jednoj nepotrebnoj prepreci koju si je Ministarstvo znanosti i obrazovanja stavilo u odnosu na izgradnju novih škola, ali ne u cijeloj Hrvatskoj, nego samo ovdje. Govorilo se da oni ne smiju ulagati u nove škole, a tko će to ako ne oni, i da se tek s novim zakonom omogućuju takvi projekti. Ta prepreka nije istinita, jer se u međuvremenu izgradio cijeli niz novih škola, osobito u Dalmaciji. Kao i kod povrata duga za JPP-projekte, koji nam još nisu platili, tako i ovdje, sami sebi su tražili alibi da ne naprave ništa, ali ne u cijeloj Hrvatskoj, nego ovdje, u ovoj županiji. Sada više nema ni tog alibija, novi zakon je tu. Poslali smo im vještačenje i analize, koji pokazuju da uvjeti nisu zadovoljavajući. Mi smo već od ranije spremni da u bilo kojem roku koji nam zadaju isporučimo svu potrebnu dokumentaciju, ali oni to od nas moraju zatražiti, netko mora reći u kojem obliku će taj projekt ići. Ne želim vjerovati da će ministarica koje je i sama išla u školu u Svetom Iliji i dalje dozvoljavati da taj sustav blokira taj projekt. Mislim da ona uopće ne vlada tim sustavom i da u njeno ime odlučuju neki drugi koji odlučuju i dodjeljuju novac po nekim drugim kriterijima i prioritetima, a među njima nije Varaždinska županija. Siguran sam da ministrica ne želi da je ljudi u vlastitom selu i županiji iz koje je došla gledaju kao ministricu koja nije u stanju obnoviti školu ni u vlastitom selu, odnosno sagraditi novu. Ali, vjerujem da će biti napravljeno - rekao je Čačić.

Inače, u 33 osnovne škole čiji osnivač je Varaždinska županija, prvi razred će u novoj školskoj godini pohađati 1.121 učenik u 81 razrednom odjeljenju. Ukupan broj učenika od prvog do osmog razreda u osnovnim školama je 9.926 u 601 razrednom odjeljenju. Nastava u ovoj školskoj godini završit će 14. lipnja 2019. godine.