FOTO Općina Vinica ove će godine za svoje studente izdvojiti 260.000 kuna

M.P./Varaždinske vijesti | 11.11.2018. u 15:57h | Objavljeno u Društvo

Sa 58 studenata i studentica s područja općine Vinica danas poslijepodne potpisani su ugovori o dodjeli novčanih potpora u ovoj akademskoj godini.

Iznos mjesečne potpore za studente koji studiraju u Varaždinskoj ili Međimurskoj županiji iznosi 300 kuna, dok će oni koji studiraju u drugim županijama ili u inozemstvu primati mjesečnu potporu od 500 kuna. Iz općinskog će se proračuna u tu svrhu izdvojiti ukupno 260.000 kuna.

20181111_132654.jpg

- Studentima uvijek govorim da možda i nije tako loše da po završetku fakulteta odu u inozemstvo steći neko iskustvo, ali i uvjeriti se da ni vani ne teče med i mlijeko, no potom bi se trebali vratiti u Hrvatsku i tu iskorištavati svoje znanje. Odnosno, ono bi trebali uložiti u naše gospodarstvo, poljoprivredu, medicinu, školstvo...- naveo je Marijan Kostanjevac, načelnik Općine Vinica.

Da će im novčana potpora od 500 kuna itekako dobro doći složili su se i Gabriela Hrženjak, studentica solo pjevanja u Ljubljani, te Filip Galeković koji u Rijeci studira engleski jezik i filozofiju.

- Ova mi potpora dobro dođe, odnosno dostatna je za moje potrebe. Inače, u Hrvatsku se svakako planiram vratiti nakon studija jer je tu dom. Ljubljana i Slovenija su predivne, no Hrvatska je Hrvatska, a Vinica je Vinica. Štoviše, ovdje planiram osnovati svoju školu i ostvariti karijeru - rekla je Gabriela.

20181111_132709.jpg

Filip će pak potporu od 500 kuna iskoristiti prvenstveno za hranu.

- Što se tiče načelnikovih riječi o odlasku, malo je teže vratiti se živjeti na područje općine jer ovdje nema toliko radnih mjesta, u ostatku Hrvatske da, no vidjet ćemo još - naveo je Filip.

Inače, vinički načelnik podsjetio je kako je ulaganje u mlade najbolja investicija te naglasio kako Općina ulaže u njih od najranije dobi, odnosno rođenja pa sve do studentskih dana. Štoviše, najavio je kako će uskoro biti organizirano i potpisivanje ugovora sa srednjoškolcima koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja.

20181111_134414.jpg

Označeno u