FOTO: Odličan odaziv na 4. Međunarodnom sajmu vježbeničkih tvrtki

| 10.4.2018. u 14:02h | Objavljeno u Društvo

U školskoj sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin danas je održan 4. Međunarodni sajam vježbeničkih tvrtki i Sajam Učeničkih zadruga.

Predstavilo se ukupno 40 tvrtki iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, kao i vježbenička tvrtka Centra izvrsnosti iz poduzetništva Varaždinske županije, te deset školskih zadruga.

Ravnateljica Gospodarske škole Katica Kalogjera Novak istaknula je kako je iznimno zadovoljno ovogodišnjim odazivom, ali i činjenicom da su se Sajmu pridružile tvrtke iz Slovenije i Njemačke čime je Sajam poprimio međunarodni karakter.

Dodala je kako se na ovaj način učenici uvode u poduzetništvo, pa zato i njihove tvrtke funkcioniraju kao i one prave te imaju i direktore, marketing i računovodstvo.

Vježbeničke tvrtke su prodajnog karaktera. Oni nemaju svoj stvaran novac. Na početku osnivanja svoje tvrtke, temeljni kapital im je milijun kuna s time da je 700 tisuća kuna u novcu i te oni fiktivno posluju s ostalim tvrtkama.

Nastavnica ekonomske grupe predmeta iz Srednje škole Novi Marof, Ines Klopotan, već treću godinu radi s vježbeničkim tvrtkama.

- Svake godine treći razredi u okviru normalnog i redovnog nastavnog programa, osnivaju vježbeničku tvrtku. Sami odabiru djelatnost i naziv tvrtke. Time želimo da oni vide kako u stvarnosti funkcionira poslovanje. Na temelju teorije koju su svladali prethodne dvije, tri godine oni rade praktične stvari, surađuju s drugim tvrtkama, osmišljaju svoj asortiman, proizvod, cijene i prodaju te proizvod - rekla je Ines Klopotan te dodala kako su u njezinom slučaju poduzetnije učenice jer su kreativnije, otvorenije i ne boje se izraziti.

Dodala je kako se učenici najviše okreću prehrambenim proizvodima no da uvijek ima nekih tvrtki koje idu van okvira. S obzirom da ni ekonomisti ni komercijalisti nemaju više obveznu praktičnu nastavu van prostora škole, ovo je trenutno jedina mogućnost da približno steknu dojam na koji način stvari funkcioniraju u stvarnosti.

Na Sajmu su se tako predstavile tvrtke i zadruge koje se bave proizvodima od koprive, proizvodnjom kolača, prodajom aplikacija za mobilne uređaje i računala, proizvodima nastalim fuzijom stakla, proizvodima od lavande i mnoge druge.

U sklopu Sajma se predstavio i projekt PriDruŽi se - prirodoslovno, društveno, životno koji provodi udruga URIP. Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih, dok su partneri na projektu Gospodarska škola Varaždin i Varaždinska županija.