FOTO Elektrostrojarska škola slavi 60. godina rada: otvoreni novi praktikumi iz robotike i automatike Foto: Krešimir Đurić

FOTO Elektrostrojarska škola slavi 60. godina rada: otvoreni novi praktikumi iz robotike i automatike

IHR/Varaždinske vijesti | 31.5.2019. u 15:37h | Objavljeno u Društvo

- Posebno sam sretan i ponosan što Elektrostrojarska škola ima vrhunske uvjete i naši učenici mogu sve svoje potencijale iskoristiti te steći znanja koja će im sutra trebati. Ne treba zaboraviti da je škola, prije 60. godina osnovana na inicijativu tvrtki, a i danas potenciramo suradnju s gospodarstvom – rekao je Igor Kos, ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin u petak, 31. svibnja na obilježavanju Dana škole i 60. godišnjice rada.

Uz svečanu sjednicu u povodu 60. obljetnice škole održana je prezentacija i otvorenje novih praktikuma za robotiku, automatiku, pametno zgradarstvo, digitalnu fabrikaciju u sklopu Centra izvrsnosti za nove tehnologije (CENT) koji djeluje na Elektrostrojarskoj školi Varaždin.

- Novu opremu smo financirali iz četiri izvora: uz pomoć donacija tvrtki koje su danas ovdje, među kojima su Simens i Mobilisis, EU fondova, Varaždinske županije te našim vlastitim sredstvima. Teško mi je reći kolika je vrijednost nove opreme, no vrijednost opreme u praktikumima iznosi oko dva milijuna kuna. Međutim, to nismo napravili jučer. To je nešto što gradimo posljednje dvije, tri godine – rekao je Kos.

Ravnatelj je zadovoljan statusom koji danas ima Elektrostrojarska škola Varaždin na obrazovnoj karti Varaždinske županije i Hrvatske.

- Škola trenutno ima 1104 učenika i preko 150 zaposlenih. Mi smo jedna velika obitelj. Interes učenika za upis ove škole svake je godine sve veći i veći. Prepoznaje se naš rad i to znači da idemo u dobrom smjeru – ocijenio je Kos i dodao da će i dalje biti ukorak s novim tehnologijama.

_ESC6324.JPG

- Nema druge, moramo stalno investirati u opremu, ljude i prostor te educirati nastavnike koji onda mogu kvalitetno na toj opremi raditi s učenicima. Vrlo važna komponenta su i europski projekti, u koji je uključena Elektrostrojarska škola Varaždin. Upravo kroz te europske projekte educiramo naše nastavnike i nabavljamo opremu, a kroz projekte mobilnosti naše učenike šaljemo na razne mobilnosti u sve zemlje Europske unije. To su velike vrijednosti i na tome ćemo raditi i dalje – poručio je Kos.

Dipl. inž. el. Krunoslav Grudiček, voditelj Centra izvrnosti za nove tehnologije istaknuo je kako su dobro opremljeni.

- Naš Centar baziran je na novim tehologijama koje su trenutno prisutne u industriji. Riječ je o prvenstveno automatizaciji i robotici, mikroupravljačkim sustavima baziranim na trenutno aktualnim mikrokontrolerima, a tu su i projekti od ideje do realizacije, od izrade dizajna i osmišljavanja vlastitog proizvoda do osmišljavanja prototipa. Centar je opremljen najnovijom opremom i to industrijskom, tako da naši učenici i polaznici koji dolaze izvan škole mogu raditi na tehnologiji s kojom će se susresti u samoj industriji. Interes učenika za nove tehnologije je vrlo velik jer to je danas aktualno, a i učenici vole praktičan rad više nego učiti – rekao je Grudiček.

Dožupan Tomislav Paljak ističe kako je Elektrostrojarska škola Varaždin sinonim za uspješnost.

- Ova srednja škola je dokaz da sve što se u nju uloži vraća se, i to višestruko. Škola je Centar izvrsnosti za hrvatski jezik, fiziku i nove tehnologije. Upravo je najveći iskorak napravljen u novim tehnologijama. Varaždinska županija prati Elektrostojarsku školu u brojnim projektima, no škola je pokazala da je sposobna samostalno aplicirati na EU fondove te je iz omotnica, koje su dosad otvorene, izvukla preko milijun kuna europskog novca. Škola ima školsku televiziju, a iznjedrila je brojne dobre učenike, kasnije izvrsne studente i uspješne poslovne ljude, te znanstvenike. Elektrostrojarska škola je doista pokazatelj kako treba raditi, u ovoj školi izazov novog vremena uprizoren je na najbolji mogući način – rekao je Paljak.

Galerija slika