FOTO: Djeca pokazala što znaju na "Kajkavskom vikendu v Marofu" Foto: Grad Novi Marof

FOTO: Djeca pokazala što znaju na "Kajkavskom vikendu v Marofu"

I.D./Varaždinske vijesti | 24.1.2017. u 10:44h | Objavljeno u Društvo

Pučko otvoreno učilište Novi Marof prvi je put organiziralo manifestaciju "Kajkavski vikend v Marofu" s ciljem očuvanja i njegovanja kajkavskog izričaja u Novom Marofu.

Cilj organizacije ove manifestacije je očuvanje kajkavskog izričaja na novomarofskom području, stvaranje nove tradicije i uključivanje zajednice u aktivnosti u Kulturnom centru Ivan Rabuzin. Sama manifestacija bila je zamišljena na način da su zastupljene sve dobne skupine. Željeli smo organizirati kajkavsku manifestaciju kao što rade naši susjedi u Varaždinskim Toplicama i Svetom Ivanu Zelini – pojasnila je Ivana Kušek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof.

Kajkavski vikend započeo je u petak otvorenjem izložbe slika na staklu i platnu Josipa Jagića u holu Kulturnog centra Ivan Rabuzin, a završio je u nedjelju Dječjim kajkavskim danom.

Na prvoj manifestaciji imali smo goste iz Gregurovca, a Dramska udruga Kaj iz Zaboka već je četvrtu godinu ovdje i na neki način bila je poticaj za organizaciju "Kajkavskog vikenda v Marofu". Predstavile su se i naše udruge iz Mađareva, Ključa, Remetinca, te djeca sa svojim pjesmama. Dva igrokaza posljednjeg dana izveli su članovi Dramske družina Marof i DND-a Novi Marof voditeljice Željke Rabuzin, koji su sudjelovali s igrokazom s kojim su nastupili na topličkoj Kajkavijadi – naglasila je Kušek govoreći o trodnevnom programu.

Na Dječjem kajkavskom danu u nedjelju predstavilo se 40-ak djece sa svojim kajkavskim pjesmama i gotovo isto toliko s likovnim radovima koji su pristigli na natječaj na temu Huda zima. Stručni žiri izabrao je i tri najbolje kajkavske pjesme. Najboljom pjesmom proglašena je „Pahulica“ Frana Rabuzina, druga je „Anđeli v sniegu“ Leone Ipše te treća „Kaj huda zima“ Matije Gotića. Nagradu publike dobila je Lucija Pisačić s 14 glasova za pjesmu „Nišče me neče“. U sklopu Dječjeg kajkavskog dana izvedena su i dva spomenuta igrokaza Dramske družine Marof i DND-a Novi Marof.

U organizaciji manifestacije Pučko otvoreno učilište imalo je veliku podršku tvrtke Knauf Insulation te stalnog partnera, Caffe bara Inn.