FOTO: Festival matematike okupio velik broj učenika iz čak osam županija

J.Š./Varaždinske vijesti | 5.4.2018. u 13:26h | Objavljeno u Društvo

Pod sloganom “Gospodarstvo i poduzetništvo u Varaždinskoj županiji” danas je otvoren Festival matematike u dvorani Gospodarske škole.

Inače, četvrti Festival matematike u organizaciji je Varaždinske županije i Centra izvrsnosti u koordinaciji s Vijećem učitelja i nastavnika matematike te Vijećem učitelja razredne nastave.

Na festival je prijavljeno više od 1.000 učenika osnovnih i srednjih škola, iz čak osam županija uz varaždinsku. Za one učenike koji ne sudjeluju u ispitnom dijelu festivala organizirane su različite zanimljivosti i radionice.

Natjecanja učenika održavaju se po varaždinskim srednjim školama, a od susjednih županija gostuju Zagrebačka, Međimurska, Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Osječko–baranjska, Požeško-slavonska, Vukovarsko-srijemska te Virovitičko-podravska županija.

- Imamo 203 ekipe osnovnoškolaca i srednjoškolaca, 307 onih koji se natječu pojedinačno i to iz osam županija plus našu. Festival je dvojak imamo pojedinačno, ekipno natjecanje, ali osim toga imamo i natjecanje izrade plakata, prezentacije modela kojeg su djeca svojim rukama napravile, a to je isto matematika koja će im koristiti u nastavi – rekao je Branko Topić, voditelj Centra izvrsnosti iz matematike, dodajući da je natjecanje organizirano, uz naravno popularizaciju matematike, i za privlačenje novih potencijalnih sudionika u Centar izvrsnosti.

- Prošle smo godine dobili tri nove škole čiji su klinci bili jako dobri na Festivalu nakon kojeg su nam se priključili i u Centar i time naravno dobivamo sve bolje učenike u Centar izvrsnosti – zaključio je Topić.

Prisutnima se obratio župan Radimir Čačić, ugodno iznenađen odazivom učenika.

- Težnja prema izvrsnosti je osnovni motor za sve naše aktivnosti pa tako i na području obrazovanja. Posebno je danas zanimljivo STEM područje, ali važno je razvijati i sposobnost razmišljanja te logičnog zaključivanja. Izuzetno smo ponosni na rezultate koje postižemo jer na državno ide 10 posto učenika iz Varaždinske županije koja u stanovništvu sudjeluje sa samo 4,1 posto. Znači dva puta više dajemo izvrsnih u odnosu na druge županije – rekao je Čačić, dodajući da su takvi rezultati znak kvalitetnog obrazovanja.

Označeno u