ESN Zagreb dočekuje strane studente u metropoli, idu i na izlet u Varaždin

V.M./Varaždinske vijesti | 21.2.2017. u 09:26h | Objavljeno u Društvo

Udruga Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb) u razdoblju od 20. veljače do 26. veljače ove godine organizira tjedan dobrodošlice za strane studente koji će se u sklopu europskog programa studentske razmjene Erasmus+ nalaziti u Zagrebu tijekom nadolazećeg ljetnog akademskog semestra.

Program mobilnosti Erasmus+ jedan je od ključnih projekata Europske unije iz područja obrazovanja i usavršavanja, a iskoristit će ga više od 4 milijuna europskih studenata. Cilj tjedna dobrodošlice je, kroz različite društvene događaje, pomoći stranim studentima pri upoznavanju Zagreba, družiti se s njima, te im olakšati prve dane njihovog boravka u novoj sredini.

Tjedan dobrodošlice uključivat će mnoge društvene i zabavne događaje, a započeo je humanitarnom šetnjom centrom Zagreba u ponedjeljak, 20. veljače. Studenti su izradili natpise te, držeći te natpise, šetali gradom i dijelili zagrljaje s prolaznicima. Kasnije istoga dana održao se i karaoke događaj pri kojem su strani studenti, zajedno s članovima ESN-a, pjevali pjesme te se na taj način zabavili i opustili na početku njihovog semestra u Zagrebu. Idućeg dana, 21. veljače, organizira se biljarska večer, tijekom koje će se Erasmus+ studenti imati prilike okušati u toj igri, kako s kolegama Erasmus+ studentima, tako i s domaćim studentima i članovima ESN-a.

U srijedu, 22. veljače, organizira se „Hrvatska nacionalna večer“ (engl. „Croatian national evening“) tijekom koje će, u prostorijama Studentskog centra u Zagrebu, strani studenti imati prilike kušati tradicionalna hrvatska jela i pića te slušati hrvatsku glazbu. Pritom će također naučiti i ponešto o hrvatskoj kulturi i običajima. Dan nakon toga, u četvrtak, 23. veljače, studenti će, kroz zabavni događaj, imati prilike susresti se s različitim kulturalnim stereotipima. Događaj će se sastojati od „brzih sastanaka“ tijekom kojih će sugovornici oponašati stereotipe o ljudima iz raznih zemalja te će na temelju toga pogađati iz koje zemlje „dolazi“ njihov sugovornik. U sklopu događaja organizirat će se i tombola.

Kruna zabave tjedna dobrodošlice dogodit će se u petak, 24. veljače, velikim i svečanim party-em u jednom zagrebačkom klubu.

Vikend će započeti besplatnim programom u jednoj zagrebačkoj teretani u subotu, 25. veljače, a u nedjelju, 26. veljače, održat će se izlet u Varaždin. Tijekom izleta, strani studenti će upoznati znamenitosti grada te lokalnu gastro ponudu.

Tijekom tjedna, od ponedjeljka do četvrtka, također će se održavati i gradske ture, tijekom kojih će Erasmus+ studenti, uz pratnju vodiča i članova ESN-a, upoznati centar Zagreba te posjetiti mjesta i znamenitosti od povijesnog, arhitektonskog i kulturnog značaja, kao i danas popularna svakodnevna mjesta.

Udruga Erasmus Student Network Zagreb (ESN Zagreb) volonterska je udruga koja pomaže studentima na studentskoj razmjeni u Zagrebu te odlaznim studentima Sveučilišta u Zagrebu. Na međunarodnoj razini ESN postoji u 40 zemalja u Europi te predstavlja jednu od najvećih europskih studentskih organizacija.

ESN Zagreb nastao je u rujnu 2010. godine pod imenom Zagrebački odbor za razmjene kako bi, uz Ured za međunarodnu suradnju na Sveučilištu u Zagrebu, pomagao na različite načine stranim studentima. Tada se pridružilo 10 do 15 ljudi od kojih je većina imala iskustva sa studentskim razmjenama. U lipnju 2011. je odobren kao Erasmus Student Network Zagreb i od tada Hrvatska sudjeluje u svim ponuđenim aktivnostima Erasmus+ programa.

Udruga organizira brojne kulturne, edukacijske, sportske i zabavne aktivnosti kako bi stranim studentima boravak učinila što ugodnijim. Svakom stranom studentu osigurava jednog „buddyja", osobu koja će studentu stajati na raspolaganju tijekom njegovog boravka u Zagrebu. Osim toga, pruža pomoć i odlaznim studentima - nudi im osnove informacije o Erasmus+ programu, povezuje nove i stare odlazne studente, promovira razmjenu studenata na fakultetima te sudjeluje u projektima za poboljšanje kvalitete razmjene studenata.
ESN Zagreb je sastavni dio Erasmus Student Networka Hrvatska.