Energetski obnovili školu u Bednji pa zimi više neće morati dodatno grijati učionice

J.Š./Varaždinske vijesti | 13.6.2018. u 14:43h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- OŠ Franje Serta Bednja sada je prekrasno zdanje koje će ostvarivati ogromne uštede energije - rekao je zamjenik župana Tomislav Paljak povodom završne konferencije projekta energetske obnove škole koja se u utorak održala u toj školi.

Riječ je o drugoj od ukupno 216 obrazovnih ustanova u Hrvatskoj u kojoj su završili radovi na energetskoj obnovi u okviru poziva za javne ustanove koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja. Prva obnovljena škola bila je Srednja škola Novi Marof, dok će sljedeći mjesec biti gotovi i radovi u OŠ Veliki Bukovec. U ove tri škole će ukupno biti uloženo devet milijuna kuna, od čega četiri milijuna kuna iz EU, a dva milijuna kuna iz proračuna Varaždinske županije, odnosno iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU.

os_bednja_zavrsna_konferencija_energetska_4.JPG

Kako je rekao Paljak, time će završiti prvi val energetske obnove. Već sljedeći mjesec otvara se šest novih gradilišta, a u rujnu još četiri u sklopu drugog vala energetske obnove. Naime, odobreno je svih 10 županijskih projekata energetske obnove škola u koje će biti uloženo 40-ak milijuna kuna, ali to neće biti sve, jer ujesen na novi poziv planiraju prijaviti još devet škola, Srednju školu Arboretum Opeka i osam područnih škola. Kad se sve to zbroji, Varaždinska županija će uložiti više od 60 milijuna kuna u energetsku obnovu 22 škole, pri čemu je 30 milijuna kuna EU novca.

- To dovoljno govori kojom snagom i silinom radimo – ustvrdio je Paljak, koji je dodao da je važno napomenuti da je riječ o sredstvima iz EU fonda, dok su Fond i Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja samo posrednička tijela.

Voditelj tima za odgojno-obrazovne institucije Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Branislav Hartman je pojasnio da je Fond partner svim školama i vrtićima s područja Hrvatske koji provode projekte energetske učinkovitosti, a izrazio je zadovoljstvo projektom provedenim u OŠ Franje Serta Bednja.

Ravnateljica OŠ Franje Serta Bednja, Sanja Majcen zahvalila je Varaždinskoj županiji, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kao partneru, AZRA-i koja ih je pratila tijekom cijelog projekta, projektnom uredu Tesla koji je izradio prihvatljiv projekt.

- Ovo je bila odlična prilika da se nakon 30 godina obnovi naša škola. Zime su u ovom kraju duge i oštre, a stolarija nije bila obnavljana od davne 1972. godine, te smo zbog toga morali dodatno grijati prostore. Ovim projektom smo podigli standard, a istovremeno se kod učenika i zaposlenika podiže svijest o potrebi štednje energije, kao i o važnosti obnovljivih izvora energije. Energetska obnova je i velik korak za našu Općinu budući da je škola jedina ustanova u kojoj se mogu odvijati kulturni i sportski programi – rekla je ravnateljica Majcen.

Inače, na starom dijelu zgrade škole postavljene su toplinska ovojnica i toplinska izolacija, zamijenjena je stolarija, a ujedno su ugrađeni toplinski kolektori te je postavljena regulacija grijanja. To će doprinijeti smanjenju potrošnje energije za grijanje, odnosno hlađenje za 69,14 posto na godišnjoj razini.

Projekt energetske obnove OŠ Franje Serta Bednja traje 18 mjeseci, od 1. siječnja 2017. do 30. lipnja 2018. godine, a njime će se smanjiti emisija CO2 za 71,63 posto te povećati udio obnovljivih izvora energije u apsolutnim potrebama za 2,36 posto. Ukupna vrijednost mu je 2.204.761,75 kuna. Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, Prioritetna os 4 – Promicanje energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, i to s 1.199.062,71 kuna ili 56,98 posto ukupno prihvatljivih troškova projekta. Iz proračuna Varaždinske županije te iz Ministarstva regionalnoga razvoja i Fondova EU projekt se financira s 905.446,54 kune ili 43 posto.

Na završnoj konferenciji projekta bili su načelnik Općine Bednja Damir Poljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije dr. sc. Miroslav Huđek i drugi uzvanici.

SLIKA_ŠKOLE_-_prije_obnove.JPG

os_bednja_zavrsna_konferencija_energetska_5.JPG

 

os_bednja_zavrsna_konferencija_energetska_3.JPG

os_bednja_zavrsna_konferencija_energetska_2.JPG

Označeno u