Elektrostrojarskoj školi odobren projektni prijedlog za "Laboratorij digitalne fabrikacije" Foto: Varaždinska županija

Elektrostrojarskoj školi odobren projektni prijedlog za "Laboratorij digitalne fabrikacije"

Varaždinske vijesti | 29.5.2017. u 20:03h | Objavljeno u Društvo

Elektrostrojarskoj školi Varaždin odobren je projektni prijedlog za koncept "Laboratorij digitalne fabrikacije" u okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Poticanje rada s darovitom djecom i učenicima na predtercijarnoj razini“ (Europski socijalni fond – Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.) u vrijednosti od 821.850,20 kuna.

Projektom će se unaprijediti kapaciteti Elektrostrojarske škole te standardi ključnih dionika na županijskoj razini vezano uz didaktičko-metodičke pristupe u radu s darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola (5.- 8. razreda) iz Varaždinske županije u okviru tri centra izvrsnosti koji imaju sjedište u Elektrostrojarskoj školi.

Partneri projekta su OŠ Tužno, OŠ Sračinec, Veleučilište VERN Zagreb, Udruga SVIMA, Tvrtka Mobilisis d.o.o te Varaždinska županija, a u projektu će uz (potencijalno) darovite učenike osnovnih i srednjih škola sudjelovati i učitelji, nastavnici i stručni suradnici u osnovnim i srednjim školama te odgojno-obrazovni stručnjaci koji rade u javnim institucijama, koje su odgovorne za razvoj i provedbu obrazovnih politika.

Laboratorij digitalne fabrikacije predstavlja multidisciplinarni odgojno-obrazovni sadržaj/didaktičko-metodički pristup (primarno na području 2D/3D dizajna, elektronike i programiranja) kroz koji učenici, putem kreativnih tehnika razrađuju idejna rješenja (modeli, makete ili prototipovi objekata) i ručno izrađuju prve skice. Idejna rješenja/skice pretvaraju se u digitalna rješenja (tj. dizajniraju se, projektiraju/programiraju i crtaju ista) uz pomoću računala i povezanih (didaktičkih) softvera, te se izrađuju u konkretne predmete uz korištenje razne opreme/strojeva i povezanih didaktičkih pomagala (npr. 3D štampači, CNC strojevi, laseri, vinil i drugi rezači, oprema za elektroniku/kućnu elektroniku, „Open-source“ elektronika -Arduino/Raspberry Pi, šivači strojevi i sl.), te se (gdje je to primjenjivo) ručno vrši završna obrada/dorada prethodno izrađenih predmeta.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar izrazio je zadovoljstvo dobivenim projektom.

- U Elektrostrojarskoj školi Varaždin djeluju čak tri centra izvrsnosti: Centar izvrsnosti za fiziku, Centar izvrsnosti za hrvatski jezik te Centar izvrsnosti za nove tehnologije (CENT), čiji su rezultati veliki i značajni uspjesi učenika na mnogim državnim, županijskim, međužupanijskim i međunarodnim natjecanjima. Centri egzistiraju već punih devet godina te stvaraju nove, mlade kreativne i obrazovane ljude – istaknuo je Štromar naglasivši kako je obrazovanje najvažnija životna komponenta i kako samo obrazovani ljudi mogu biti nositelji društvenoga razvoja.

Podsjetimo, nedavno je Srednjoj školi „Arboretum Opeka“ Marčan odobren projektni prijedlog pod nazivom „Znanjem za bolje sutra“ iz programa Erasmus +, za  Ključnu aktivnost 1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u vrijednosti od 161.608,00 EUR-a, a Strojarskoj i prometnoj školi Varaždin odobren je projektni prijedlog pod nazivom "SIPSmobility" iz programa Erasmus +, Ključna aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja u vrijednosti od 87.517,00 EUR-a.