Drvna radionica na VI. OŠ Varaždin: Izrađuju klupe i razvijaju poduzetnički duh Foto: 6. Osnovna škola Varaždin

Drvna radionica na VI. OŠ Varaždin: Izrađuju klupe i razvijaju poduzetnički duh

Varaždinske vijesti | 2.11.2017. u 07:53h | Objavljeno u Društvo

Učenička zadruga VI. OŠ Varaždin "Šestica" već je poznata po aktivnostima kao što su cvjećarska sekcija, keramičarska sekcija, fotografska grupa, domaćinstvo i druge, a najnovija među njima - drvna radionica - privukla je velik broj učenika koji vole učenje i praktičan rad.

Kako ističe voditelj radionice, učitelj informatike Dario Mijač, učenici su jako dobri, pametni i vrijedni, a na radionici se nalaze jednom ili dvaput tjedno, ovisno o potrebama i mogućnostima. Škola je nabavila potrebne uređaje i materijale kako bi učenici mogli raditi na svom glavnom proizvodu, a to je klupa. U radu koriste stare donirane palete, koje rastavljaju te nakon toga  drvo "šmirglaju" i bruse kako bi bilo glatko. Slijedi mjerenje, rezanje drva te lijepljenje, a obavezno provjeravaju stabilnost proizvoda jer žele kvalitetan proizvod te zadovoljne korisnike i kupce. Proces završavaju zaštitom drva lakovima te bojanjem u željenu nijansu. Za sada su izradili četiri smeđe klupe od paleta te dovršavaju 13 klupa od masivnog drveta. Potrebno im je oko dva tjedna za izradu jedne klupe koju je moguće kupiti u školi te na različitim prodajnim izložbama.

Razvijanje poduzetništva kod učenika učitelj Mijač smatra bitnom stavkom rada zadruge, stoga učenici na nastavi informatike izrađuju i financijski plan, dok o marketingu brigu vodi Multimedijska grupa.

- Radionica je prije svega nastavak tehničke kulture, ali učenici stječu znanja i vještine iz različitih područja. Uočili smo da učenici vole praktičan rad, učenje na otvorenome te uporabu različitih alata i tehnike, a najvažnije je da učenici korisno ispunjavaju svoje vrijeme i tako postaju korisni građani - naglasio je ravnatelj Mario Stančić, dodavši da bi klupe svoje mjesto trebale naći na novouređenome Školskom trgu.

S obzirom na to da VI. osnovna škola ima status Eko-škole, ravnatelj Stančić ističe da drvna radionica ima dodatnu vrijednost, jer učenici recikliraju drvo korištenjem starih paleta te na tako smanjuju opterećenje okoliša i razvijaju svijest o potrebi njegova očuvanja.

- Dosadašnji rad pokazao je kako učenici više uživaju u učenju, opušteniji su, komunikativniji, skloniji timskome radu te razvijaju svoje samopouzdanje obavljajući različite zadatke - zaključio je ravnatelj.

VI-osnovna-skola-varazdin-drvna-radionica-2.jpg

VI-osnovna-skola-varazdin-drvna-radionica-3.jpg

VI-osnovna-skola-varazdin-drvna-radionica-1.jpg