Dora Mlinarić iz 4. OŠ Varaždin prva na državnom natjecanju iz likovne kulture Foto: IV. OŠ Varaždin

Dora Mlinarić iz 4. OŠ Varaždin prva na državnom natjecanju iz likovne kulture

I.D./Varaždinske vijesti | 9.5.2017. u 14:31h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Na Državnom natjecanju - izložbi učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna – LIK 2017, učenica IV. osnovne škole Varaždin Dora Mlinarić (8.a) osvojila je prvo mjesto u 1B kategoriji (učenici osnovnih škola) i pokazala znanje, spretnost i izuzetan interes za fotografiju.

Natjecanje je održano 27. i 28. travnja u Rijeci, u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Prve sušačke hrvatske gimnazije.

Tema ovogodišnjeg natjecanja je bila "Zvučna slika", u sklopu koje su učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola u nastavnom predmetu Likovna kultura izražavali svoje ideje klasičnom i digitalnom fotografijom te kombinacijom digitalne i klasične fotografije. Tema-poticaj "Zvučna slika" dopunjena je podtemom "Predmeti iz moje svakodnevice". Učenici su istraživali značenje kompozicije, kadra, crte, boja, svjetla, sjena i kontrasta u stvaranju fotografije te istraživali odnose i interakciju između predmeta i prostora.

Na državnoj su razini učenici fotografirali unutrašnji i vanjski prostor Sušačke gimnazije (šest fotografija u digitalnom obliku i u boji) te tražili najbolji kadar i kontrast boja i oblika. Fotografija izabranoga kadra bila je njihov konačni likovni rad. Izložba svih nagrađenih radova postavljena je u Galeriji Principij u Rijeci. Izložbu u Galeriji Principij službeno je otvorio Borislav Božić, član Državnog povjerenstva i autor likovnog postava.

Iz IV. OŠ Varaždin ističu da su ponosni na državnu prvakinju Doru Mlinarić i njezinu mentoricu Maju Đakmanec Loborec, učiteljicu likovne kulture.