Četrdeset učenika i učitelja na radionici izrađivalo modele pametnih kuća Foto: Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin

Četrdeset učenika i učitelja na radionici izrađivalo modele pametnih kuća

Varaždinske vijesti | 29.12.2018. u 08:58h | Objavljeno u Društvo

Četrdeset učenika i učitelja osnovnih škola Varaždinske županije uspješno je završilo višednevnu radionicu pod nazivom "Pametna kuća". Riječ je o radionici koju je u nekoliko ciklusa organiziralo Društvo pedagoga tehničke kulture Varaždin zahvaljujući sredstvima dobivenih na natječaju Hrvatske elektroprivrede "Svjetlo na zajedničkom putu", kojim se dodjeljuju sredstva za udruge čije su aktivnosti usmjerene općoj dobrobiti i poboljšanju kvalitete života društvene zajednice.

Sudjelovali su učenici i učitelji iz II., III., IV., V., VI. i VII. osnovne škole Grada Varaždina te iz osnovnih škola Cestica, Ludbreg, Petrijanec i Trnovec. Već ranije Društvo je u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture organiziralo i radionicu "Pametna kuća" samo za desetak učitelja tehničke kulture, a u planu je još nekoliko radionica stručnog usavršavanja učitelja tijekom ove školske godine.

Izradom "Pametne kuće" polaznici su se upoznali s timskim radom u izradi modela kuće, lemljenjem elektroničkog sklopa za upravljanje trošilima i programiranjem Arduino sklopa i mobitela pomoću kojih se upravlja trošilima u kućama. Nakon završetka radionice, gotove radove odnijeli su u svoje škole gdje će ih koristiti kao nastavno sredstvo za učenje tehničkog crtanja, racionalnog korištenja energije, graditeljstva, elektrotehnike, elektronike i automatike.

tehnicka_kultura_-_radionica_-_pametna_kuca_2.JPG

tehnicka_kultura_-_radionica_-_pametna_kuca_3.JPG