Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali su Europski centar za darovite Foto: Varaždinska županija

Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali su Europski centar za darovite

Varaždinske vijesti | 15.6.2018. u 10:26h | Objavljeno u Društvo

Centri izvrsnosti Varaždinske županije postali su Europski centar za darovite, što je titula koju dodjeljuje Europsko vijeće za nadarene (European Council of High Ability – ECHA).

Ovo je iznimno međunarodno priznanje za sustavni rad s nadarenima koji je Varaždinska županija pokrenula još 2007. godine. Centri izvrsnosti su postali jedini Europski centar za darovite u Hrvatskoj, a odluku o tome donio je u utorak, 13. lipnja, Odbor za akreditiranje europskih talent centara ECHA-e.

- U ime Odbora za akreditiranje europskih talent centara i ECHA-e čestitam na postignućima vaših Centara izvrsnosti te vam zahvaljujem na entuzijazmu i suradnji na razvijanju Europske mreže za podršku darovitima – navela je u dopisu Lianne Hoogeeven, predsjednica Odbora, a ujedno i voditeljica Centra za proučavanje darovitosti Sveučilištu Radboud - Nijmegen u Nizozemskoj.

ECHA je osnovana 1988. godine s ciljem razvijanja mreže za komuniciranje, promociju i razmjenu informacija među ljudima zainteresiranima za podršku onima s visokim sposobnostima (učitelje, istraživače, psihologe, roditelje, darovite, itd.), a pokrenuli su inicijativu o udruživanju svih onih koji se na bilo koji način bave podrškom darovitih učenika i odraslih darovitih osoba. U sklopu ECHA-e trenutno djeluje 19 centara koji povezuju 300 organizacija iz 39 država, a od toga su dva centra iz država izvan Europe.

ECHA je Centrima izvrsnosti Varaždinske županije krajem 2016. godine dodijelila certifikat na temelju kojeg su postali Europska točka za darovite, dok su sada proglašeni Europskim centrom za darovite.

Ove školske godine 2017./18. u Varaždinskoj županiji djelovalo je devet centara izvrsnosti: iz informatike, biologije, fizike, hrvatskog jezika, novih tehnologija, matematike, kemije, poduzetništva i komunikacija. Centre su pohađala 834 učenika osnovnih i srednjih škola, a s njima je radilo 115 mentora.

Sustavni rad s darovitim učenicima pokazuje iznimne rezultate: Varaždinska županija ove školske godine ima rekordni broj državnih prvaka, njih čak 18, rekordni broj učenika će ove godine primiti Oskar znanja, a uz to imamo i rekordni broj sudionika na međunarodnim natjecanjima.

U ponedjeljak, 18. lipnja, u Županijskoj palači će biti održan prijem za državne prvake i njihove mentore, a u rujnu će na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Varaždinske županije biti predstavljeni učenici koji su bili uspješni na međunarodnim natjecanjima.