Aleksandra Saša Božović (18) brončana na Matematičkoj olimpijadi, a rastura i fiziku i kemiju Foto: Krešimir Đurić

Aleksandra Saša Božović (18) brončana na Matematičkoj olimpijadi, a rastura i fiziku i kemiju

| 4.9.2017. u 14:04h | Objavljeno u Društvo

Dok je većina učenika ljeto provodi odmarajući doma ili na moru, Aleksandra Saša Božović (18) ljeto je provela radno, zaokupljena svojom najdražom znanošću – matematikom. Naime, ova učenica Prve gimnazije Varaždin nedavno se vratila s Matematičke olimpijade u Litvi iz koje je donijela brončanu medaljom, a uz to je i krajem srpnja boravila u Engleskoj, i to na jednom od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, Oxfordu.

- Bilo mi je drago kad je saznala da kao članica sastava hrvatske reprezentacije idem na Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO u Litvu, čiji sam poziv dobila nakon što sam sudjelovala na Državnom natjecanju iz matematike koje se održalo u Primoštenu, veli Aleksandra Saša, napominjući da se MEMO Olimpijada održava od 2007. godine, a zadaci koji se rješavaju podijeljeni su u četiri kategorije.

Sudjelovanje na Olimpijadi u Litvi, koja se održavala od od 21. do 27. kolovoza, osigurala je pozivom na testiranje za Srednjoeuropsku matematičku olimpijadu MEMO i Međunarodnu matematičku olimpijadu IMO.

- Svi koji su išli na IMO test, a nisu prošli dalje, garantiran im je prolazak na MEMO i tako sam prošla - otkriva nam Aleksandra, koja je ispite rješavala na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računalstva. Dodaje da su na FER-u dobili četiri tipa matematičkih zadataka vezanih uz algebru, kombinatoriku, geometriju i teoriju brojeva, a što je ona uspješno riješila.

- Nisam imala prevelika očekivanja oko Olimpijade u Litvi, a budući da nikad nisam bila tamo i nisam znala previše o toj zemlji veselila sam se putovanju - rekla je ova uspješna učenica, koja je uz matematička natjecanja prošle školske godine sudjelovala i na državnim natjecanjima iz fizike, logike i kemije. Na Državnome natjecanju iz fizike osvojila je peto mjesto, na Državnome natjecanju iz kemije petnaesto mjesto, a iz Državnoga iz logike osvojila je šesto mjesto.

Više o uspjesima mlade Varaždinke pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti