KineDok i kino Galerija u VAKUUMU

| 11.10.2015. u 20:45h | Objavljeno u Društvo

KineDok - alternativna distribucija dokumentaraca – je europski pilot projekt čiji partner je udruga Restart iz Zagreba koja se bavi produkcijom, promocijom i distribucijom dokumentarnih filmova. Restar je ujedno i jedan od glavnih partnera programa kina Galerije, a sada je kino Galerija (VANIMA) lokalni partner Restartu.

Naime, KineDok je nova vrsta međunarodne zajednice, jedinstveni filmski klub i alternativna distribucijska platforma koja spaja ljubitelje i autore kreativnih dokumentarnih filmova. Pilot izdanje prikazat će poticajne dokumentarne filmove iz istočne i središnje Europe na netradicionalnim lokacijama u svakoj od zemalja sudionica; Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumunjskoj. Varaždin je jedan od 20 hrvatskih gradova uključenih u projekt.

U obliku zajedničkog doživljaja koji prelazi ustaljene granice kino dvorana, KineDok u Varaždinu stiže u Centar za mlade (VAKUUM, Dom željezničara) i poziva vas ne samo da dođete i pogledate film na velikom ekranu, nego i da upoznate neke autore ili protagoniste filma u neformalnom okruženju i s njima popričate. Gostovanja će biti zasebno najavljena.

Bez predane publike, nema smisla snimati dokumentarce, a bez autora ne bi bilo glasa koji predstavlja vas, ljude koji proživljavaju zanimljive ili teške trenutke – podržimo, dakle, ovu simbiozu, učinimo umjetnost dostupnom, proširimo glas i temeljnu poruku KineDoka: ove ljude, ova pitanja, ovaj žanr, ova mjesta i ove zemlje ne smije se zanemarivati!

U Centru za mlade projekcije će se održavati svake srijede u 19.30 sati, a počevši od srijede 7. listopada. Bit će prikazano šest filmova, a ulaz je besplatan.

Gdje si, Bukurešte? - 14. listopada u 19.30 sati

23 godine nakon Rumunjske revolucije ljudi su se vratili na ulice Bukurešta i opet zauzeli javni prostor. Vlad Petri prati njihove priče jednu godinu, od prvog dana prosvjeda do posljednjih dana referenduma protiv predsjednika.