Godišnje pojedemo 3 kg mandarina

U nas će se prodati 15.000 tona mandarina, ostatak ide u Češku i Slovačku

M.P./VV/Večernji.hr | 11.10.2015. u 08:35h | Objavljeno u Aktualno

- Makar su i prve, sve iznad 8 kuna za kilogram bezobrazna je cijena - komentira član Neretvanske udruge voćara Mandarina iz Opuzena Mijodrag Kiridžija trenutačnu ponudu mandarina na tržnicama nekih hrvatskih gradova.

Berba kraljice među neretvanskim voćkama službeno je počela prije 10-ak dana. No ima proizvođača koji love u mutnom i puno su ih ranije pobrali, a za njih danas traže i 15-ak kuna, što prema Kiridžiji nije pošteno i takve mandarine nisu zadovoljavajuće kvalitete, piše Večernji.hr.

Vjerovali ili ne, banana pojedemo 16 kilograma po glavi stanovnika godišnje, a mandarina mizernih 3 kilograma, pa su voćari u jednu ruku i odahnuli što ovogodišnja berba nije poput lanjske – rekordna. 

Nakon početne cijene od 2,50 kn/kg, mandarinama je lani cijena brzo pala i ispod 1,50 kuna. Ove pak sezone, zbog manjeg uroda trenutačna je otkupna cijena dobra, 3,50 do 3,70 kuna za kilogram prve te 2,50 kuna za drugu klasu.

Trenutačna najpravednija cijena je 6,5 kuna na kojoj po sadašnjoj otkupnoj cijeni profitiraju proizvođači, a i trgovci i građani. Kako bilo, ove će godine u domaću prodaju 15 tisuća tona mandarina, a ostatak u izvoz vjernim kupcima u Češkoj i Slovačkoj.