Zelena čistka 2018.: Novomarofčani čistili Paku, Lonjsku dolinu i Belski dol

vv / grad novi marof | 16.9.2018. u 17:54h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Grad Novi Marof sa svojih se 30-ak volontera i ove godine pridružio kampanji „Zelena čistka“. Osim gradonačelnika Siniše Jenkača, djelatnika gradske uprave, poduzeća Novokom d.o.o. te članova gradskih udruga, u akciji održanoj u subotu sudjelovali su i učenici Srednje škole Novi Marof. Čistilo se područje od Novog Marofa u smjeru Pake, Lonjska dolina te Belski dol, a sakupilo se više stotina kilograma smeća u vrećama te krupnog otpada koje su preuzeli djelatnici Gradske komunalne tvrtke Novokom. Nakon akcije, domaćini iz Lovačkog društva Grebengrad dočekali su volontere u lovačkom domu u Mađarevu, gdje je nastavljeno druženje uz okrepu.

zelena_cistka_2018_1.jpg

Nažalost, unatoč molbama i upozorenjima građanima, svake se godine pojavljuju divlja odlagališta otpada na novim, ali i na onim mjestima koja su već bila očišćena, no Grad ne odustaje od svojeg cilja, a to je čist i uređen okoliš. Postrožuju se sankcije za one koji odlažu smeće u prirodi, kako bi im se ukazalo da je takvo neodgovorno ponašanje nedopustivo.

zelena_cistka_2018_6.jpg

– Podržavam ovakve akcije jer, osim što smo očistili dio našeg grada, uputili smo apel svima onima koji su odgovorni za bacanje otpada da razmisle o svojim postupcima. Odgovornost je na svakom pojedincu. Našu lijepu prirodu i okoliš naslijedili smo od naših prethodnika i takvu ju moramo sačuvati i ostaviti za sljedeće generacije – kazao je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Čestitao je i zahvalio svima koji su se odazvali akciji te je izrazio nadu da će se slijedeće godine okupiti još više volontera i sugrađana kojima je stalo da Novi Marof bude i dalje čist.

zelena_cistka_2018_3.jpg

Organizatori akcije su poručili da svaki građanin trebao aktivno sudjelovati u ovakvim aktivnostima, svojim primjerom utjecati na svijest susjeda i bližnjih, upozoravati i prijavljivati one koji bacaju smeće u prirodu ili pak zatrpavaju jarke, kanale uz cestu, šumarke. Svojim djelovanjem i osvještavanjem ove problematike, skupina Marofčana koja je sudjelovala u akciji „Zelena čistka“ primjer je koji bi svi trebali slijediti, jer čist je okoliš zdrava budućnost.

zelena_cistka_2018_8.jpg