Za sanaciju najgorih klizišta ŽUC će izdvojiti oko tri milijuna kuna Foto: Županijska uprava za ceste

Za sanaciju najgorih klizišta ŽUC će izdvojiti oko tri milijuna kuna

J.Š./Varaždinske vijesti | 30.5.2018. u 19:32h | Objavljeno u Našim krajem

U Varaždinskoj županiji trenutno je aktivno 50-tak klizišta o kojima brine Županijska uprava za ceste Varaždinske županije te su razgledana dva velika klizišta u županiji, u Općini Visoko i Općini Sveti Ilija.

Klizište u Općini Visoko u kojem su radovi u tijeku posjetili su zamjenik župana Robert Vugrin, predsjednik Upravnog vijeća Županijske uprave za ceste Nenad Koščak i ravnatelj Tomislav Osonjački, a u obilasku su im se pridružili saborski zastupnik Anđelko Stričak i načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković.

- Klizišta utječu na lokalne i županijske ceste, no nisu samo zahvaćene ceste – riječ je i o privatnim kućama, privrednim objektima i poljoprivrednim površinama. Štete koje uzrokuju klizišta su jako velike, pa smo tako u nekoliko godina registrirali štete u ukupnom iznosu od gotovo 100 milijuna kuna. Za sanaciju klizišta ove godine ŽUC izdvaja tri milijuna kuna, a cilj je da u svakoj općini i gradu podignemo sigurnost na najvišu moguću razinu jer je sigurnost građana najvažnija. Postoji vrlo dobra suradnja Županijske uprave za ceste, upravnog vijeća ŽUC-a i Županije kao svojevrsnog koordinatora i nadamo se da će se takva vrsta suradnje nastaviti – naglasio je zamjenik Vugrin.

S obzirom na proračun Županijske uprave za ceste, godišnje se može sanirati 10-ak klizišta, a prioritetno se saniraju klizišta koje direktno utječu na sigurnost građana.

- Zbog duge zime izdvojeno je više od 5 milijuna kuna za zimsku službu što će sigurno utjecati i na sanaciju cesta, ali i na klizišta, no prioritetno nam je da osim našeg izvornog budžeta financijsku pomoć tražimo i u drugim sredstvima prihoda, poput Europskih fondova. ŽUC brine o 940,16 km županijskih i lokalnih cesta, a svaka općina i grad imaju potrebu za sanacijom, posebno nakon ovakve zime kakva je iza nas. Pokušavamo što više biti na terenu, osluškivati građane i rješavati što je više moguće problema – rekao je Nenad Koščak, predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a.

Na same radove na klizištu u Općini Visoko osvrnuo se i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.

- Ovo klizište je površine 100 x 100 metara koje je odnijelo i 100 metara ceste koju ćemo po završetku radova asfaltirati. Radovi će ukupno trajati malo više od tri tjedna. Ova sanacija vrijednosti je 600.00 kuna i u potpunosti je financira ŽUC.

Prilikom obilaska, načelnik Mateković izrazio je svoje zadovoljstvo rješavanjem ovog klizišta, istaknuvši kako je ovo važna prometnica za Općinu Visoko. S obzirom na mali proračun Općine, načelnik je zahvalio Županijskoj upravi na ovoj investiciji jer, kako je istaknuo, sami to ne bi mogli riješiti.

Anđelko Stričak, saborski zastupnik rodom iz Općine Visoko naglasio je kako je za mještane važno da se ovo klizište sanira, a najavio je kako će se u pomoć, osim ŽUC-a, uključiti i država.

Drugo veliko klizište koje su obišli zamjenik župana, Robert Vugrin, predsjednik Upravnog vijeća, Nenad Koščak i ravnatelj Tomislav Osonjački je u Općini Sveti Ilija, na cesti Sv. Ilija - Beretinec, što je jedina cesta koja je pod upravom Županijske uprave za ceste koja je zatvorena dva mjeseca.

Zbog izrazito velikog problema, nije se išlo u interventne zahvate, već se radio projekt,a danas kreće i sanacija.

- Nadamo se da će klizište biti sanirano u roku od dva, tri tjedna. Ova cesta bitna je za građane općine i ovog dijela županije. Uvjeren sam da će nakon što riješimo ovaj problem svi biti zadovoljni. Ispred nas je zahtjevna sanacija vrijednosti 550. 000 kuna koju također u potpunosti pokriva Županijska uprava za ceste - istaknuo je ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački.