Vlasnici električnih auta od sada mogu i na punionicu električnih vozila u Lepoglavi Foto: Grad Lepoglava

Vlasnici električnih auta od sada mogu i na punionicu električnih vozila u Lepoglavi

VV | 3.6.2017. u 17:02h | Objavljeno u Našim krajem

Vlasnici električnih vozila odsad će svoje električne limene ljubimce moći električnom energijom napuniti i u Lepoglavi. Naime, grad Lepoglava se pridružio listi od 40 gradova u Hrvatskoj u kojima je Hrvatska elektroprivreda otvorila ELEN punionicu za električna vozila. Punionica je postavljena na Trgu 1. hrvatskog sveučilišta gdje su je u petak, 2. lipnja u rad pustili Marijan Škvarić, gradonačelnik grada Lepoglave i Domagoj Puzak, voditelj tima za eMobilnost HEP grupe.

- Već prilikom prvih razgovora je HEP u Gradu Lepoglavi našao velikog partnera odnosno poklonika jednog takvog projekta. Grad Lepoglava teži obnovljivim i ekološkim energijama te želi biti zeleni grad. Uz to Grad Lepoglava ima veoma bogatu povijesno – kulturnu tradiciju i u njega dolazi, a želimo da dolazi i još više gostiju za koje ovom punionicom proširujemo ponudu. Osim što mogu napuniti električnom energijom svoja vozila mogu za vrijeme punjenja uživati u sadržajima koje im Lepoglava nudi – istaknuo je gradonačelnik Škvarić zahvalivši se pri tom prvenstveno HEP-u te svima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta, posebice Nikoli Fundi, direktoru tvrtke Funda d.o.o. koja je ustupila parkirna mjesta te Miljenku Vitkoviću

Podršku projektu dao je i župan Varaždinske županije Predrag Štromar koji je također nazočio puštanju u rad ELEN punionice za električna vozila u Lepoglavi.

- Osim što je riječ o čistoj energije važno je da turisti koji žele doći u Hrvatsku znaju da će u Lepoglavi moći napuniti svoje električne automobile. Takvih je turista sve više i moramo im se prilagoditi. Drago mi je da je uz Osječko – baranjsku županiju i Varaždinska županija ta koja ima najviše punionica za električne automobile, a plan je postaviti ih još nekoliko pa će svi koji prolaze kroz Županiju biti sigurni da mogu električnom energijom napuniti svoje automobile – rekao je župan Štromar.

ELEN punionica u Lepoglavi postavljena je temeljem "Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila“, u okviru kojeg je od strane Grada Lepoglave dano pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP ugradio punionicu uz tehničku podršku Elektre Varaždin.

- Električna vozila su pokazala jedan eksponencijalni rast posljednjih par godina jer je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodjeljivao poticajna sredstva za kupnju takvih vozila. Trenutno je to malo stalo, ali vjerujem da će se to uskoro vratiti. S ovom javnom infrastrukturom pokazujemo korisnicima električnih vozila i potencijalnim korisnicima takvih vozila da infrastruktura postoji i da e-mobilnost nije budućnost nego sadašnjost. Do sada smo u suradnji s gradovima postavili 40 punionica. Varaždinska županija je simpatičan primjer suradnje s gradovima i nastojanja da se ovi zeleni bregi pokažu i turistima. Lepoglava je treći grad, uz Varaždin i Ludbreg, u Varaždinskoj županiji koji je dobio ovakvu punionicu – istaknuo je Domagoj Puzak dodavši da je Grad Lepoglava prepoznao projekt te se javio HEP-u i kod provedbe samog projekta pokazao ekspeditivnost i brzinu.

Na punionici u Lepoglavi moguće je istodobno punjenje dvaju vozila, s načinom punjenja AC mode3 type2, te uz vrijeme punjenja od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije vozila i vrsti pretvarača u samom vozilu. Punjenje na ELEN punionicama je trenutno besplatno, ali je moguće samo uz RFID identifikacijsku karticu, koja se za sve vlasnike električnih vozila u Hrvatskoj može dobiti slanjem zahtjeva na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

otvorena punionica el vozila 1

otvorena punionica el vozila 3

otvorena punionica el vozila 5

otvorena punionica el vozila 8