Vinogradari iz općine Gornji Kneginec na predavanju o berbi i preradi grožđa Foto: Općina Gornji Kneginec

Vinogradari iz općine Gornji Kneginec na predavanju o berbi i preradi grožđa

I.D./Varaždinske vijesti | 29.8.2017. u 18:57h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga voćara i vinogradara "Varaždinbreg" organizirala je u ponedjeljak 28. kolovoza, u društvenom domu u Donjem Knegincu, predavanje na temu "Berba i prerada grožđa te korištenje enoloških sredstava".

Redovnom ciklusu predavanja koja organizira udruga odazvalo se šezdesetak malih proizvođača vina s područja općine Gornji Kneginec i Varaždinskog vinogorja, a predavanje je održao enolog Nenad Maslek, predstavnik tvrtke Pa-Vin. Predavač je tematikom obuhvatio procese tehnološke zrelosti grožđa, berbu i preradu grožđa, taloženje i fermentaciju mošta te upotrebu enoloških sredstava za bijela i crna vina.

U prvom dijelu predavanja Maslek je istaknuo kako svaki vinar zna da je vino proizvod mikrobiološkog procesa te i da je tu izuzetno važna higijena. Higijena berbe grožđa i higijena u podrumu je jedan od bitnih momenata, jer tu je veliki broj mikroorganizama koji utječu na samu kvalitetu vina.

- Grožđe se treba brati po što hladnijem vremenu, stavljati u što manje sanduke, paziti da se grožđe ne ozljedi i u što kraćem roku ga dostaviti od vinograda do podruma. Uvijek treba koristiti minimalne ili optimalne količine sumpora koji štiti vino od oksidacije i štetnih mikroorganizama. Nakon toga sve to treba što prije preraditi i ići u postupak bistrenja mošta. Mošt se ne smije prebistriti, poslije fermentacije treba ići u brzi pretok u roku od 24 do 48 sati. Često vinari griješe kod same fermentacije, jer ne smije se staviti ni premalo ni previše živih stanica kvasca, već njihov broj u moštu mora biti optimalan - istaknuo je Maslek.

Posebno je istaknuto da je bitno svakodnevno praćenje tijeka fermentacije mošta i njegovo kušanje, kako bi na vrijeme mogli detektirati eventualne mane ili neželjene pojave te pravovremeno reagirati. U drugom dijelu predavanja vinogradarke i vinogradari doznali su sve o upotrebi enoloških sredstava i novim proizvodima koji se nalaze na tržištu, s novim specifičnim i poboljšanim svojstvima. Vinogradarke i vinogradari od predavača su na poklon dobili brošure o vinogradarstvu i blokove za pisanje bilješki.

Nakon predavanja, održano je zajedničko druženje uz domjenak i vino koje su sa sobom donijeli vinogradari i vinogradarke, uz razmjenu iskustava u proizvodnji vina. Enolog Nenad Maslek pojedine je uzorke ujedno i kušao te ocijenio.

vinogradari-varazdinbreg-predavanje-berba-1.jpg