Vinari jubilarno 20. puta podigli klopotec u Martijancu na Starom Vrhu

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.8.2018. u 09:43h | Objavljeno u Našim krajem

Na Starom vrhu u Martijancu tradicionalno je, po jubilarni 20. put podignut klopotec. Ovogodišnji je domaćin druženja, popraćenog bogatim zabavnim programom bio Antun Jug, a većina je vinara pristigla iz Štefanca, Šemovca, Zamlake, Vrbanovca i Sudovčine.

Tradicija podizanja klopoteca na Starom vrhu u Martijancu najstariji je organizirani oblik ove manifestacije u Varaždinskoj županiji, a koja simbolički označava pripreme za berbu grožđa. U čast dva desetljeća dugoj tradiciji domaćini su izradili novi, veći klopotec, a osmišljen je i jednostavniji te sigurniji način njegova podizanja.

Ove su se godine vinogradarima na podizanju klopoteca pridružile i supruge jer tradicija nalaže da im vinari svake desete godine putem zidnih novina prikažu čime su se bavili proteklo desetljeće. Zahvaljujući ovoj tradiciji i zabavni je program imao mnogobrojne gledatelje.

U režiji Mladena Tenčića izveden je kulturno-umjetnički program sa zabavnim skečevima na temu posljedica pretjerivanja u vinu, a recitirane su i pjesme Jaroslava Hašeka te čitane njegove pripovijetke na istu temu.

Jaroslav Hašek je u desetljeću između 1904. i 1914. godine, prateći tok Mure i Drave, lutao Međimurjem, Podravinom i okolicom Varaždina te usput prikupljao ideje za zbirku pripovijetki, crtice i humoreske.

Naziv njegove pripovijetke „Danas jesmo sutra nismo“ istaknuta je kao moto kojim je domaćin Antun Jug pokušao motivirati prisutnu mladež da nastavi s tradicijom podizanja klopoteca.

Goste je uz dravsku ribu, paprikaš i odojak te prepoznatljiv zvuk klopoteca do duboko u noć zabavljao martijanečki Familyband.

Označeno u