Vidovec: Vijećnici raspravljali o parkiranju kod groblja, a najavljen i početak izgradnje vrtića Foto: Ivana Dreven

Vidovec: Vijećnici raspravljali o parkiranju kod groblja, a najavljen i početak izgradnje vrtića

| 8.3.2019. u 09:18h | Objavljeno u Našim krajem

Sinoćnja sjednica vidovečkog Općinskog vijeća započela je minutom šutnje za preminulu vijećnicu Ljubicu Uranić, nakon čega je prisegnula nova vijećnica s liste HDZ-HSU, Melita Vrkić Hajsok.

opcinsko_vijece_vidovec_ozujak_2019_10.jpg

Predstavnici tvrtke Čistoća potom su izvijestili vijećnike o poslovanju groblja u Vidovcu u 2018. godini. Kako je istaknuto, prihodi su iznosili 184.531 kunu, a troškovi 191.882 kune te je, uz preneseni manjak iz 2017., manjak u 2018. iznosio ukupno 98.380 kuna. Općinski načelnik Bruno Hranić je dodao da je krenula predbilježba za novi dio groblja.

- Dio će biti rezerviran za betonirane grobnice, dio za zemljane, pojedinačne ukope, a predviđen je i dio za urne. Kada doznamo broj zainteresiranih, krećemo u izgradnju, no neće biti pojedinačne izgradnje, nego će Općina u suradnji s poduzećem Čistoća izgraditi i grobnice i okvire za zemljane ukope i nakon toga će se ta grobna mjesta prodavati. Tu neće biti nikakve zarade, nego samo stvarni troškovi. Ne možemo dozvoliti da svatko sam gradi grobnicu, jer ćemo opet imati situaciju kao i na starom dijelu groblja gdje nema nikakvog reda, staza niti dovoljnog razmaka između grobova - napomenuo je Hranić.

opcinsko_vijece_vidovec_ozujak_2019_13.jpg

Osim što je, zbog krađa, najavljena mogućnost postavljanja video-nadzora na groblju, bilo je riječi i o problemu parkiranja uz prometnicu na zapadnoj strani groblja, iako je izgrađeno parkiralište sa 120 parkirnih mjesta.

- Postavili smo i oznake za parkiranje i zabrane parkiranja, no unatoč tome ljudi bi željeli autom doći do grobova, što je jako žalosno. Uništili su živicu koju smo posadili, tako da ćemo zatvoriti pomoćne ulaze s lijeve strane groblja, a ostat će samo glavni ulaz do grobne kapele - rekao je Hranić, dok su se vijećnici složili da bi policija trebala kažnjavati vozače koji parkiraju uz ulicu.

Raspravljalo se i o radu načelnika u drugoj polovici prošle godine, izvršenju proračuna i kreditu za izgradnju dječjeg vrtića.

- Prošlu godinu završili smo jako dobro, prvenstveno zahvaljujući fiskalnom izravnanju kojim je općinski proračun na prihodovnoj strani povećan za 3,1 milijuna kuna. Također, zahvaljujući općinskim mjerama poput oslobađanja naših poduzetnika od plaćanja komunalnog doprinosa i naknade, te povećanjem broja zaposlenih i rastom plaća, došlo je i do povećanja prihoda od poreza na dohodak i prireza za 1,5 milijuna kuna, tako da je ostvareni proračun u 2018. godini iznosio nešto više od 11 milijuna kuna - istaknuo je Hranić.

Nakon što je početkom veljače donesena odluka o kreditnom zaduženju za izgradnju vrtića u iznosu od 13,5 milijuna kuna, izmjenom odluke na prijedlog banke kamatna je stopa smanjena s 1,8% na 1,7%, uz smanjenje roka otplate kredite s 15 na 13 godina, čime će Općina otplatiti 337.308 kuna manje kamata. Hranić je pojasnio da Općina Vidovec projekt izgradnje dječjeg vrtića nije mogla prijaviti na natječaj za mjeru 7.4.1. Programa ruralnog razvoja.

opcinsko_vijece_vidovec_ozujak_2019_5.jpg

- Gradit će se veliki vrtić za 120 djece, površine 1.200 m2, čija je procijenjena vrijednost veća od maksimalne vrijednosti definirane natječajem. No, na natječaju Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobili smo 1,2 milijuna kuna, kao inicijalna sredstva za izgradnju vrtića, a očekujemo i dodatna sredstva tako da nećemo morati sve financirati iz kredita - napomenuo je Hranić i najavio skoro potpisivanje ugovora s izvođačem radova.

- Na natječaju je najpovoljnija ponuda bila ona poduzeća Hidroing. Prošli su žalbeni rokovi, u naredna dva tjedna potpisat ćemo ugovor i početkom travnja počinjemo s izgradnjom dugoočekivanog dječjeg vrtića - rekao je Hranić.

Većinom glasova prihvaćena je i odluka o sufinanciranju troškova zakupa prodajnog mjesta poljoprivrednicima koji prodaju svoje proizvode na tržnicima u Varaždinskoj i drugim županijama.

- Ovo je jedna od novih mjera za koju smo već osigurali sredstva u proračunu. Mi se prezentiramo kao poljoprivredna općina, imamo više od 600 registriranih OPG-ova i kako bismo pomogli našim poljoprivrednicima, odlučili smo da ćemo s 300 kuna godišnje sufinancirati zakup prodajnih mjesta. Uvjet je da su registrirani kao OPG, poljoprivredno poduzeće ili slično. Ako bude potrebe da povećamo sredstva za tu namjenu, to ćemo i osigurati rebalansom proračuna. Podsjećam da smo poljoprivrednike oslobodili plaćanja komunalnog doprinosa kod izgradnje hladnjače, plastenika, skladišta i sličnih objekata - zaključio je vidovečki načelnik.

opcinsko_vijece_vidovec_ozujak_2019_14.jpg

Označeno u