Vatrogasna vježba u Nedeljancu: Požar u školi gasilo 38 vatrogasaca Foto: DVD Nedeljanec-Prekno

Vatrogasna vježba u Nedeljancu: Požar u školi gasilo 38 vatrogasaca

Varaždinske vijesti | 2.11.2018. u 15:50h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U sklopu redovitih aktivnosti uvježbavanja vatrogasaca, održana je javna vatrogasna vježba i vježba evakuacije u Područnoj školi Nedeljanec.

Po uočavanju "požara" u kuhinji škole, domar-kuhar zvonom je dao znak opasnosti te je, prema protokolu o izvanrednim situacijama, isključio dovod plina na glavnom plinskom ventilu i dovod električne energije na glavnom elektro ormariću, a o požaru je obavijestio operativni centar u Varaždinu.

Nastavnici su vrlo brzo izveli prisutne učenike na južno dvorište izvan zone opasnosti od eventualnih povreda i  požara. Evakuacija je izvedena uredno i bez vidnih zakova panike. Operativni centar u Varaždinu SMS je obavijestio dobrovoljna vatrogasna društva te su operativni vatrogasci krenuli iz svojih spremišta u Tužnu, Vidovcu, Gojancu i Nedeljancu do mjesta održavanja javne vatrogasne vježbe.

nedeljanec_vatrogasna_vjezba_1.jpg

- Članovi operativne postrojbe stigli su na požarište u Područnoj školi Nedeljanec i po naredbi zapovjednika dvojica vatrogasaca ušli na izviđanje u objekt, opremljeni dišnim uređajima i brzim mlazom, pregledali prostorije i locirali požar u kotlovnici na plinskom grijaču. Zapovjednik je utvrdio da su sve prostorije ispražnjene i da nema povrijeđenih osoba. Uočeni požar na plinskom grijaču je lociran i ugašen, a izvršeno je i hlađenje uređaja zahvaćenih požarom te je prekontroliran eventualni nekontrolirani prolaz prirodnog plina - opisao je tijek vježbe Stjepan Smernjak, predsjednik DVD-a Nedeljanec-Prekno.

nedeljanec_vatrogasna_vjezba_2.jpg

Na mjesto požara stigle su i ostale operativne vatrogasne postrojbe koje su pozvane na gašenje požara i koje je zapovjednik rasporedio na gašenje požara, hlađenje ugašenih uređaja i zaštitu okolnih objekata. Zapovjednik je konstatirao da ne postoji daljnja opasnost od požara te da se do dolaska stručnih djelatnika distributera plina ne uključuju plinski potrošači. Utvrđeno je da evakuirani učenici, nastavnici i osoblje nisu povrijeđeni i da nema vidno kontaminiranih dimom.

Time je završen operativni scenarij gašenja požara i evakuacije učenika, nastavnika i osoblja. U javnoj vatrogasnoj vježbi sudjelovali su operativni vatrogasci Dobrovoljnih vatrogasnih društava Vatrogasne zajednice općine Vidovec: DVD Vidovec, DVD Tužno i DVD Nedeljanec-Prekno, te DVD Gojanec, ukupno 38 vatrogasaca te pedesetak članova desetine djece i mladeži, odnosno učenika Područne škole Nedeljanec uz voditelje.

Na vježbi su prikazani dolazak vatrogasnih postrojbi na mjesto požara, izviđanje požara, donošenje plana intervencije, prihvat vatrogasnih postrojbi, organizacija evakuacije učenika, gašenja požara i zaštita okolnih objekata. Cijeli tijek vježbe pratili su zamjenik načelnika općine Vidovec i načelnik stožera Civilne zaštite Općine Vidovec Dubravko Zavrtnik te tajnik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Videc, koji su vježbu ocijenili visokim ocjenama.

nedeljanec_vatrogasna_vjezba_3.jpg