V. Toplice: Manje kaznenih djela, ali je za 67 posto porastao broj prometnih nesreća Foto: Varaždinske Toplice

V. Toplice: Manje kaznenih djela, ali je za 67 posto porastao broj prometnih nesreća

M.N./Varaždinske vijesti | 22.3.2019. u 09:21h | Objavljeno u Našim krajem

U Varaždinskim Toplicama održana je sjednica Vijeća za komunalnu prevenciju koju je predvodila njegova predsjednica i gradonačelnica Dragica Ratković. I dok je s jedne strane pohvaljena činjenica da je u 2018. godini zabilježeno deset kaznenih djela manje nego godinu dana ranije, brine podatak o povećanju broja prometnih nesreća za čak 67 posto.

- Tome treba pridodati i čak 29 posto više ozlijeđenih dok je jedna osoba smrtno stradala. Treba imati na umu da je proteklih godina porasla gustoća prometa kroz većinu gradskih naselja, a samim time i rizik od prometnih nesreća je daleko veći – rečeno je na Vijeću tijekom rasprave.
Kao jedan od problema u prometu istaknut je primjer Tuhovca, naselja u kojem školski autobus staje na nekoliko mjesta i prikuplja djecu te ih odvozi u školu. Problem predstavljaju velike brzine automobila, ali i gusti kamionski promet.

- Već smo nekoliko puta na Gradskom vijeću Varaždinskih Toplica predlagali inicijative oko obilježavanja i osvjetljivanja pješačkog prijelaza, ali i druge mjere poput dodatnih prometnih znakova, ležećih policajaca, mjerača brzina… Znamo da policija provodi brojne preventivne, ali i represivne mjere, ali će se veća sigurnost na prometnici kroz Tuhovec postići nakon provedene rekonstrukcije. Grad će i dalje ustrajati na inicijativi prema nadležnim institucijama kako bi se dodatnim mjerama postigla veća sigurnost – naglasila je gradonačelnica Ratković, iako je broj kaznenih djela smanjen, ostao je gotovo jednaki broj provala i krađa, posebno u vikendice.

- I tom će se problemu u većoj mjeri doskočiti nakon što na još nekoliko lokacija postavimo video nadzor. Ova inicijativa je dobro prihvaćena kod naših građana, pa je sve više onih koji i na stambene zgrade postavljaju video nadzor, kako bi se spriječili pokušaji provala i krađa – rekla je gradonačelnica Ratković.

Grad velikih problema ima i s ilegalnim odbacivanjem otpada u okoliš. Nelegalno bacanje smeća poprimilo je velike razmjere, a gradskom komunalnom redarstvu u većini takvih slučajeva su vezane ruke. Naime, nakon što se pronađe ilegalni deponij, krivac za bacanje smeća ostaje nepoznat, a Gradu ostaje troška zbrinjavanja odlagališta.

- A taj iznos na godišnjoj razini premašuje nekoliko stotina tisuća kuna. Jedno od rješenja je da na teren izlaze inspektori Ministarstva zaštite okoliša, ali oni nisu toliko ažurni. Pokušat ćemo takve slučajeve prijaviti policiji na čiji se poziv inspektori Ministarstva moraju odazvati. Vjerujem, također, da ćemo izgradnjom reciklažnog dvorišta smanjiti broj slučajeva ilegalno odbacivanja otpada. Važno je edukativno i preventivno djelovati prema našim građanima te im ukazati na sve dostupne načine za legalno zbrinjavanje otpada – zaključila je Ratković.

Toplička vatrogasna zajednica upozorila je na problem paljenja na otvorenom. Iako je posljednjih godina manje otvorenih požara, štete koje nastaju prilikom nesavjesnog paljenja korova su sve veće.

- Vatrogasce treba pozvati na kontrolirano spaljivanje. Na taj način sprečavaju se sve neželjene posljedice. U pripremi je i novi Zakon kojim će se zabraniti bilo kakav oblik spaljivanja na otvorenom jer se troše preveliki novci u slučaju intervencija i sanacija požarišta – otkrili su vatrogasci.

20190320_081123.jpg