USPJEŠNA AKCIJA Lepoglavčani, njih 15, se upisali u Registar Zaklade Ana Rukavina Foto: SDP Lepoglava

USPJEŠNA AKCIJA Lepoglavčani, njih 15, se upisali u Registar Zaklade Ana Rukavina

Varaždinske vijesti | 25.4.2018. u 09:44h | Objavljeno u Našim krajem

Nastavljajući javne kampanje usmjerene na građane, Gradska organizacija SDP-a Lepoglava u utorak 24. travnja uspješno je provela akciju “Lijek je u nama” kojom je u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisano 15 novih Lepoglavčana.

Akciju su proveli djelatnici Zaklade "Ana Rukavina", a pristupili su joj građani u dobi od 18 do 40 godina. Sam proces upisa obuhvaćao je popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je "Lijek je u nama", a njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade „Ana Rukavina“ i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.601 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 88 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

- Ovom prilikom Gradska organizacija SDP-a želi zahvaliti svim građanima koji su izdvojili svoje vrijeme za ovu plemenitu akciju i stavili se na raspolaganje svima kojima će pomoć možda biti potrebna upravo od lepoglavske krvi - ističu iz lepoglavskog SDP-a.