Uskoro "Sastanak u traperu" uz tri dana “chillanja”, glazbu i kreativu

J.Š./Varaždinske vijesti | 29.5.2019. u 19:15h | Objavljeno u Našim krajem

Stara škola Novi Marof će od petka 7. do nedjelje 9. lipnja ugostiti trodnevno događanje pod nazivom - Sastanak u traperu. Događaj je to na kojem se isprepliću i nadograđuju glazba i kultura, kreativa i dizajn, staro i moderno, održivost i razvoj, a sve ima jedinstven novomarofski pečat i priču.

Sastanak u traperu je prije tri godine pokrenula Turistička zajednica Grada Novog Marofa kako bi odala počast tzv. zlatnim vremenima Novog Marofa, odnosno 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća. To je doba kada je kulturni život Novog Marofa bio izuzetno živ i bogat, a u pogonu u Novom Marofu počele su se šivati popularne ‘levisice’ koje su bile neizostavan odjevni komad.

Na temelju te tradicije TZ Novi Marof je uz podršku lokalnih kreativaca (Maja Patafta, Marko Maltar i Vinko Šarkanji) te novomarofskih udruga koje djeluju u prostoru Stare škole, osmislila Sastanak u traperu, kao događaj koji nudi bogat urbani program u maksimalno opuštenoj atmosferi. Sastanak se odvija u sklopu obilježavanja Dana grada, a svi sadržaji su besplatni.

⁃ I ove godine željeli smo oživjeti neki dio novomarofske kulturne tradicije i tako će se priča vrtjeti oko starog gradskog kina koje je nekada bilo generator kulturnog i društvenog života u Novom Marofu. Treći Sastanak u traperu tako počinje otvorenjem izložbe autorice Dine Rain posvećene starim kinima Novog Marofa. Izložba se otvara u petak 7. lipnja u 17 sati u podrumu Stare škole. Razgledavanje plakata bit će popraćeno muzikom s gramofona koju će puštati popularni varaždinski dvojac Fankotoner, a večer u plesnom ritmu će zaokružiti novomarofski DJ Mikser uz funk soul groove - najavila je Renata Horvatić iz TZ Novi Marof, te pozvala građane da se u subotu od 18 sati pridruže i panel diskusiji na temu Starog kina.

⁃ Ideja diskusije je da se, uz moderatora Davora Pejnovića malo starije generacije Marofčana prisjete kako je funkcionirao kulturni život nekada u Marofu te zašto je upravo Staro kino bilo njegov pokretač. Bilo bi odlično kada bi nam se pridružile i oni mlađi kako bi napravili razmjenu iskustava. Vjerujem kako će mladi moći naučiti nešto iz iskustava starijih generacija koje su djelovale u vremenima koja su po mnogočemu bila teža - istaknula je Renata Horvatić, voditeljica ureda iz TZ Novi Marof.

Sastavni dio Sastanka u traperu već od prve godine su i brojni kreativci koji u svojem radu koriste reciklirane materijale te na taj način doprinose održivom razvoju.

⁃ I ovogodišnje izdanje će među ostalim pokazati kako možemo na održivi način uživati u modi i dizajnu. Broth, Neha Neha, Ekoteka i Smetnjak poznati su lokalni brendovi koji već duže razmišljaju na taj način i koji pokazuju kako od starih, odbačenih komada može nastati nešto novo i fantastično - ispričala nam je Maja Patafta te predstavila izlagače.

⁃ Varaždinska dizajnerica Blaženka Roth iz brenda Broth izrađuje dizajnersku odjeću recikliranjem starog trapera dok se varaždinska dizajnerica Nela Kliček koja stoji iza brenda Neha Neha bavi redizajnom odjeće isto uglavnom od trapera. Ivanečki brend Smetnjak, kojeg je pokrenuo Miro Belcar, bavi se redizajnom starog namještaja, dok je Ekoteka inovativan i višestruko nagrađivan brand dizajnerskih proizvoda koji su nastali spajanjem otpadnog tekstila, recikliranog papira i organskih materijala - objasnila je Maja Patafta, dizajnerica iz Varaždina koja od prve godine sudjeluje u organizaciji Sastanka u traperu.

Maja je istaknula je kako se tema održivosti i ekološke osviještenosti provlači kroz cijeli koncept događaja, odnosno kroz sadržaj, ali i prostorno uređenje.

⁃ Tako ćemo imati i radionicu redizajna nekih starih odjevnih komada, bit će tu i buvljak, a neki prostorni elementi bit će izrađeni recikliranog trapera. Ideja je djelovati edukativno i promovirati održive ideje, ali ne na neki klasičan način, već davanjem inspiracije kroz koncept. Radionice i buvljak na rasporedu su u subotu 8. lipnja kada se družimo već od 10 ujutro - otkrila nam je kreativka.

Subotnji dan Sastanka u traperu zaključit će rock cover bend jamIT, dok je nedjelja rezervirana za elektroniku i dinamični duo iz Sankt-Peterburga Rudda Sounds.

Njihova glazba se može opisati kao kombinacija trip-hopa, elektronike i jazza uz svirku bubnjeva uživo.

⁃ Nadamo se kako je sve što smo pripremili ljudima dovoljno atraktivno da vikend “zebeziciraju” za “henganje” i “chilanje” s nama u Staroj školi Novi Marof. Vidimo se na Sastanku u traperu - poručili su iz TZ Novi Marof.

Detaljan program u nastavku.

7.6. (petak)

17h Otvorenje izložbe Povijest kina u Marofu (autorica Dina Rain) / podrum Stare Škole

Muzika s gramofona
17-21h Fankotoner
21h-0h Mikser / funk soul groove

Izložba omota single gramofonskih ploča

- BROTH Old jeans-new piece
- EKOTEKA dizajnerski proizvodi koji su nastali spajanjem otpadnog tekstila, recikliranog papira i organskih materijala

8.6. (subota)

- Neha Neha Redizajnirana unikatna ručno oslikana i bojana odjeća

10-12h Jutarnja kava uz lagane ritmove / Mikser
Radionica Pimp your jeans
Šivaona na otvorenom
Buvljak

17 - 21h Popodnevni vremeplov
Dress code Levi’s
muzika s gramofona / Mikser / domaći i strani rock
18h Retrospekcija - Davor Pejnović i gosti prisjećaju se povijesti kina u Marofu

22h koncert jamIT

9.6. (nedjelja)

20 - 23h Rudda Sounds (Live Electronics, Ru)

plakat.jpg

 

Označeno u