Uređenje vodotoka: "Ovako se spašavaju naši građani, njihove kuće i ostala imovina"

U zapadnom dijelu Varaždinske županije završeni su ili su u tijeku intenzivni radovi na uređenju vodotoka i to na pet lokacija. Naime, radi se o radovima na području Općine Bednja te gradova Lepoglave i Ivanca koje su u utorak obišli saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak, direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Danijel Bunić, predstavnici izvođača radova i predstavnici jedinica lokalne samouprave.

- Obišli smo radove Hrvatskih voda na kojima se uređuju korita vodotoka zbog sprječavanja štetnog djelovanja voda. Svjedoci smo da su u posljednje vrijeme kiše sve češće, sve obilnije, i naravno da nanose štete na poljoprivrednim usjevima, ali i na komunalnoj infrastrukturi. Upravo ovi radovi koji se u ove tri jedinice lokalne samouprave, Bednji, Lepoglavi i Ivancu, mjere između četiri i pet milijuna kuna, imaju cilj ublažiti posljedice štetnog djelovanja oborinskih voda - rekao je Stričak prilikom obilaska radova.

bednja_3.JPG

Bunić je naglasio da je riječ o intenzivnim aktivnostima na slivu rijeke Bednje, na uređenju same rijeke te nekih pritoka u brdskom dijelu sliva.

- Ovo je primjer dobre zajedničke prakse i suradnje između lokalne samouprave i Hrvatskih voda. I po pitanju određivanja prioriteta i redoslijeda, i po pitanju nekih zajedničkih sufinanciranja i pomoći JLS-ova dijelu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Tako možemo napraviti puno više, nego sami. Očekujem nastavak suradnje - rekao je Bunić te dodao da se radovi u Varaždinskoj županiji odvijaju i na donjem slivu Bednju te slivu Plitvice.

lepoglava_3.JPG

Na području Općine Bednja završeno je uređenje potoka Jamno kod Cvetlina, a u tijeku je tehničko čišćenje vodotoka Vrbno u Šaši.

- Za naše građane ovo znači puno jer u 30 godina nije dirnut niti jedan dio pritoka ili sama Bednja. Ovako se spašavaju naši građani, njihove kuće i ostala imovina i odroni na glavnim županijskim cestama što puno znači za sigurnost prometa i za naše građane, ali i turiste koji dolaze i prolaze kroz općinu Bednja - izjavio je zamjenik općinskog načelnika Ivica Hrenić koji je na ovim aktivnostima zahvalio Hrvatskim vodama te saborskom zastupniku Stričaku.

Na području Grada Lepoglave u tijeku je tehničko čišćenje Bednje ispod ekonomije Čret te tehničko čišćenje potoka Klenovnik u Zlogonju.

lepoglava_4.JPG

- Intenzivni su i brojni radovi na području grada Lepoglave, u mjestu Višnjica zahvaljujući Hrvatskim vodama, HEP-u i ŽUC-u. Dogovoreno je da na jesen nastavljamo dalje s uređenjem korita rijeke Bednje u samoj Lepoglavi, trenutačno HEP izvodi radove na rekonstrukciji njihovih mreža te pojačanju napona, a ŽUC s obnovom svojih cesta. Stoga mogu naglasiti da nakon niza godina čekanja ovih radova da smo zadovoljni kako navedeni projekti napreduju - rekao je predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave i predsjednik Mjesnog odbora Gornja Višnjica, Robert Dukarić.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić istaknuo je da je uređenje potoka bujičara na području grada započelo prošle godine i ove intenzivno nastavljeno, a s Hrvatskim vodama dogovaraju se i budući projekti.

Na području Grada Ivanca u tijeku su radovi na vodotoku Mačkovec, a završeno je uređenje rijeke Bednje prema Jerovcu.

ivanec_1.JPG

- Ova ulaganja još su jedan dokaz napora Vlade RH s premjerom Plenkovićem, resornih ministarstava i državnih tvrtki, u ovom slučaju Hrvatskih voda na čelu s direktorom Zoranom Đurokovićem, u uređenje i izgradnju komunalne infrastrukture na području Varaždinske županije. A i danas na terenu, u kontaktu s mještanima, imali smo priliku čuti da se neki vodotoci nisu uređivali 30-ak godina. Zbog toga su ovakvi projekti iznimno važni i dobro prihvaćeni od strane žitelja tih mjesta - zaključio je saborski zastupnik Stričak.

lepoglava_1.JPGivanec_2.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.