FOTO Udruga vinogradara i voćara „Pinta“: Kako lakše do poticaja

vv | 19.5.2019. u 13:46h | Objavljeno u Našim krajem

Udruga vinogradara i voćara „Pinta“ iz Novog Marofa, jedna od najjačih udruga po broju članova i aktivnostima na ovim prostorima, svečanom je sjednicom u petak obilježila 20 godina djelovanja.

Udruga je ove godine dobila predsjednicu Ankicu Kuzmić, koja je zamijenila dosadašnjeg predsjednika Dragutina Košćaka, koji se zbog zdravstvenih razloga odlučio povući, iako će i dalje ostati aktivan član Udruge.

– Najbrojnija smo udruga i zajedno svake godine slavimo Zlatnu kapljicu te smo zajednica s pregršt zlatnih medalja i kvalitetnih vina. Udruga broji 156 aktivnih članova i uvijek smo tu da zabavimo građane za Martinje, za doček Nove godine u podne, a organiziramo i ostale manifestacije, koje naravno zahtijevaju financijsku podršku Grada i Turističke zajednice – kazala je Kuzmić u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“.

Ukazala je i na neke probleme s kojima se Udruga susreće. Osim financijskih problema, upozorila je na zlatnu žuticu, koja je poharala brojne vinograde, ali i na papirologiju s kojom se „mali“ proizvođači vina susreću prilikom traženja financijskih poticaja, tako da se, naglasila je, ne upuštaju u to. Stoga je predsjednica potvrdila kako razmatraju mogućnost da se ujedine i naprave veću i jedinstvenu udrugu te tako lakše zajedno nastupaju.

– Uz Turističku zajednicu, Udruga Pinta je glavni promotor grada Novog Marofa u svim organizacijama, uz podršku gradske uprave. Udruga je prošla mnoge edukacije i ponosan sam što sam jedan od osnivača Udruge, koja je prezentaciju voća i vina dovela na visoku razinu. Sudjelujemo na svim izložbama unutar Varaždinske županije i šire, a imali smo puno posjeta vinogradarima po cijeloj Hrvatskoj. Udruga s velikim uspjehom i dalje radi i nadam se da će i dalje biti nositelj svih događanja u gradu – zaključio je Ivica Šantek, zamjenik gradonačelnika Novog Marofa.

Uz svečanu sjednicu na kojoj su podijeljene zahvalnice zaslužnim članovima, ustanovama, udrugama, sponzorima i donatorima, postavljena je i prigodna izložba te, naravno, degustirano vino novomarofski vinogradara.