U Zelendvoru obilježena 25. obljetnica prvog postrojavanja 104. brigade ZNG HV

M.P./Varaždinske vijesti | 4.9.2016. u 16:32h | Objavljeno u Našim krajem

U Zelendvoru je u petak 2. rujna svečano obilježena 25. obljetnica prvog postrojavanja prve naoružane postrojbe 104. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske.

Riječ je o slavnoj brigadi koja je imala velik doprinos u Varaždinskim danima rata od 13. do 22. rujna 1991. godine, a velik doprinos obrani domovine dala je i koncem 1991. i početkom 1992. na zapadno-slavonskom ratištu.

Kroz brigadu je prošlo 12.500 ljudi, no nažalost tridesetorica pripadnika su poginula, dok je njih 157 ranjeno. Obljetnicu prvog postrojavanja u Zelendvoru i ove su godine organizirali Općina Petrijanec te Udruga pripadnika 104. brigade.

- U nazočnosti načelnika susjednih općina te više od 50 članova udruge obilježili smo 25. obljetnicu prvog postrojavanja prve naoružane postrojbe 104. brigade ZNG HV. Naime, brigada je osnovana početkom svibnja 1991. godine, no pripreme za postrojavanje trajale su sve do konca kolvoza da bi brigada 30. kolovoza po prvi puta bila postrojena u Zelendvoru. Članovi su dali svoj velik obol obrani tijekom Varaždinskih dana rata te na zapadno-slavonskom ratištu, a nakon što je demobilizirana u lipnju 1992. godine, njeni su pripadnici raspoređeni u druge velike hrvatske postrojbe - kazao je načelnik Općine Petrijanec Vladimir Kurečić.

Općina, ističe, svake godine organizira obilježavanje postrojavanja jer su ponosni što je postrojba po prvi puta postrojena na području općine Petrijanec, a osim toga, velik broj mještana općine također je bio pripadnik 104. brigade.

- Kao i svake godine, i ove smo se godine okupili u Zelendvoru evocirajući na taj način uspomenu na te teške, ali slavne dane - istaknuo je Kurečić.

 

Galerija slika