U Vinici održano predavanje o bespovratnim potporama u poljoprivredi

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
U Vinici održano predavanje o bespovratnim potporama u poljoprivredi Foto: Općina Vinica

Općina Vinica i Upravni odjel za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije organizirali su u srijedu 17. siječnja prvo u nizu predavanja kojima je cilj informirati poljoprivrednike o mogućnostima ostvarivanja bespovratnih potpora u poljoprivrednoj proizvodnji u Varaždinskoj županiji.

Poljoprivrednicima okupljenima u općinskim prostorijama općinski načelnik Marijan Kostanjevac predstavio je svih sedam mjera iz Programa potpora u poljoprivredi na području općine Vinica za razdoblje 2017.-2019. godine, o kojima detaljne informacije poljoprivrednici mogu dobiti u Općini, dok je Dragutin Vincek, pročelnik županijskog UO za poljoprivredu i ruralni razvoj, predstavio potpore male vrijednosti koje dodjeljuje Županija.

Županija će tako i u ovoj godini, do iskorištenja planiranih sredstava, nastaviti s potporama za okrupnjavanje (3.500 kn/ha) te za povećanje poljoprivrednog zemljišta (2.500 kn/ha), analizu poljoprivrednog zemljišta (do 15 analiza godišnje u 100% iznosu), za podizanje trajnih nasada, osim vinograda (do 25 % nabavne vrijednosti odnosno maksimalno 15.000 kn), za navodnjavanje i zaštitne mreže te za izgradnju ili rekonstrukciju plastenika i staklenika - do 25% nabavne vrijednosti, odnosno maksimalno do 25.000 kn, za ekološku proizvodnju trošak nadzora u 100% iznosu, potporama za nabavu stoke i opreme te za sufinanciranje rada zadruga.

Vincek je naglasio da Županija od ove godine uvodi i dvije nove mjere koje bi trebale olakšati poljoprivrednu proizvodnju. Riječ je o Potpori za proljetnu sjetvu, koja uključuje mogućnost financiranja sjetve kroz otvorene povoljne kreditne linije za koje je jamac ili Varaždinska županija ili GARA, a riječ je o kratkoročnim kreditnim linijama s kamatom od 3-5 posto. Druga je potpora "Održiva poljoprivredna proizvodnja", koja se dodjeljuje po ha, ovisno o kulturi, a intenzitet potpore dodjeljuje se u 100-postotnom iznosu ili maksimalno do 18.000 kn.

Okupljenima su predstavljene i mogućnosti osiguranja u poljoprivredi, osobito ugovaranje EU police osiguranja. Poljoprivrednici su pokazali velik interes za potpore, a pročelnik Vincek pozvao je sve poljoprivrednike da se za sve informacije o bespovratnim potporama jave u Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša.

vinica-predavanje-poljoprivredne-potpore-2.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.