U sklopu projekta "Detox" u Vinici pekli tradicionalne kolače i učili o nošnji

M.P./Varaždinske vijesti | 20.12.2017. u 14:30h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu projekta "Detox-Ruralna detoksikacija upoznavanjem kulturne baštine" koji se odvija unutar programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija Hrvatska 2014-2020, a sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u Viničkoj tradicijskoj kući protekli su tjedan održane dvije Etnotour radionice.

Tijekom radionice "Veselje adventa", Anica Hrnčić posjetiteljima je predočila pripremu "Kolednog kruha", salenjaka i drugih božićnih kolača pri čemu su se i sami mogli okušati u miješanju i valjanju tijesta. U tom dijelu posebno su se istaknuli učenici Srednje škole Arboretum Opeka s profesoricom Andrijanom Kušinec i učenici OŠ Vinica s profesoricom Marijom Županić i v.d. ravnateljicom i zamjenicom načelnika Mirjanom Jambriški, a pomagala im je i općinska vijećnica Sanja Krajnc.

Druga radionica odnosila se na predstavljanje narodne nošnje viničkog kraja. Njezine specifičnosti, dijelove, detalje, materijale izrade i ostale zanimljivosti pojasnila je prof. Marija Županić, a slaganje i čuvanje nošnje pokazala je članica KUD-a Vinica Renata Verbič.

Posjetitelji su sa zanimanjem pratili obje radionice pri čemu su neki naučili nešto novo, dok su se pojedini prisjetili svog djetinjstva. Radionicama su nazočili i predstavnici projektnih partnera, Gradskog muzeja Varaždin i Općine Donja Voća, ali i načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac.

- Cilj radionica bio je da se posjetitelje upozna s narodnom nošnjom viničkog kraja te da se adventski tradicionalni kolači i umijeće njihove izrade prenosi dalje, što je s velikim brojem uključenih sudionika i prisutnih posjetitelja svakako i ostvareno - poručuju iz Općine.

Označeno u
Galerija slika