U Prigorcu obilježeni 5. Dani sjećanja na poginulog hrvatskog branitelja Josipa Magaša

Varaždinske vijesti | 29.4.2019. u 10:53h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, Mjesnog odbora Prigorec i Udruge građana Prigorec, a uz potporu Varaždinske županije, u nedjelju je obilježeno 27. godina od pogibije Josipa Magaša, hrvatskog branitelja rodom iz ivanečkog prigradskog naselja Prigorec. Josip Magaš poginuo je 23. travnja 1992. godine u obrani Livna, u jednoj od najtežih bitaka Domovinskog rata u kojoj su hrvatski branitelji odnijeli pobjedu nad srpskim agresorima i zaustavili njihov planirani prodor prema Jadranu.

Na Magaševu posljednjem počivalištu na groblju u Varaždinu polaganjem aranžmana organizatora i Grada Ivanca, te paljenjem svijeća, počast su mu odali kćerka Maja, kao i predsjednik i dopredsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Varaždinske županije Branko Družinić i Ljudvek Cikač

magaš_prigorec_19_50.jpg

Cikač je u ime UVDDR Ogranak Ivanec kao začetnika ideje, predsjedniku Mjesnog odbora Prigorec i učitelju Ivanu Kušteljegi uručio prijedlog za imenovanjem škole Prigorec po pokojnom Magašu, te u ime udruge zamolio da se očituju o prijedlogu kako bi se moglo nastaviti s ovom inicijativom, koju su svi nazočni pozdravili pljeskom.

magaš_prigorec_19_147.jpg

Istodobno s odavanjem počasti na Magaševom grobu započeo je i centralni dio manifestacije u Prigorcu, gdje je izaslanstvo organizatora i HVIDR-e Ivanec najprije zapalilo svijeću kod spomen ploče na Josipovoj rodnoj kući, a potom je uslijedio nastavak u školi u Prigorcu, koju je pohađao Josip Magaš. Petim danima sjećanja nazočilo je 40-ak mještana Prigorca, kao i članova ivanečkih braniteljskih udruga UDVDR i HVIDR-a. Nakon hrvatske himne i odavanja počasti, nazočne je u ime organizatora pozdravila Nevenka Vincetić, dopredsjednica Udruge građana Prigorec, te Željko Đurin, zamjenik predsjednika UDVDR Ogranak Ivanec.

Ivan Kušteljega izrazio je pozdrave u ime Mjesnog odbora Prigorec, svima zaželio dobrodošlicu, te otvorio prigodnu numizmatičku izložbu Martina Lukavskog, člana predsjedništva UDVDR Ogranak Ivanec i poznatog kolekcionara našega kraja.

Manifestacija je nastavljena sportsko/rekreativnim dijelom u kojem su se igrali turniri u stolnom tenisu i belotu. Na „3. Memorijalnom stolnoteniskom turniru Josip Magaš – Prigorec 2019“ u tri je kategorije sudjelovalo 16 stolnotenisačica i stolnotenisača. Pobjednik u konkurenciji mladih bio je Emil Mudri, drugo mjesto osvojio je Josip Hranić, a treće Filip Vincetić, svo troje iz Prigorca.

Prvo mjesto turnira žena osvojila je Nevenka Vincetić, drugo Lidija Kuštelega, a treće Marina Hranić, sve tri članice Udruge građana Prigorec. Najbolji među muškarcima bio je Mario Željezić, član Udruge građana Prigorec, Vladimir Friščić, član UDVDR Ogranak Ivanec, osvojio je drugo mjesto, a treće je pripalo Danijelu Šešetu iz Udruge građana Prigorec.

magaš_prigorec_19_125.jpg

Po troje najboljih u svim kategorijama nagrađeni su spomen medaljama. Pobjednik „2. Memorijalnog turnira u belotu - Josip Magaš 2019“, na kojemu je sudjelovalo 8 igrača, je par Ivica Rudnički / Ljudvek Cikač iz UDVDR Ogranak Ivanec, drugi je par Slavko Švetak / Zvonimir Grđan, također članovi UDVDR Ogranak Ivanec, a treće mjesto osvojio je par Josip Hranić / Josip Mudri iz Udruge građana
Prigorec. 

Sportski dio vodio je profesor Kruno Poje. Tijekom održavanaj manifestacije u kapelici Svetog duha služena je Sveta misa, na kojoj se molilo i za pokojnog Magaša. Po završetku manifestacije sjećanja na Josipa Magaša njegova kćerka Maja zahvalila se svima na čuvanju uspomene na njezinog pokojnog oca, koji je poginuo kad su njoj bile svega tri godine.