U Pastoralnom centru u Trnovcu obilježena 25. godišnjica Vatrogasne zajednice Općine Trnovec

V.V. | 7.5.2018. u 09:05h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom u subotu je u Pastoralnom centru u Trnovcu obilježena 25. godišnjica Vatrogasne zajednice Općine Trnovec Bartolovec koja okuplja pet dobrovoljnih vatrogasnih društava – Trnovec, Bartolovec, Štefanec, Šemovec i Zamlaka.

Ponosan na sve što su u proteklih 25 godina učinili vatrogasci s područja Općine, ali i ranije, budući da je tradicija vatrogastva na ovim prostorima stara gotovo stotinu godina, predsjednik je Vatrogasne zajednice i jedan od njenih utemeljitelja Zdravko Jagec.

– Svih pet društava djeluje već 95 godina, od 1923. godine. Sva su aktivna kroz sve ove godine, nit jedno nije imalo prekide u djelovanju. Bilo je i ratova i drugih stvari, ali DVD-ovi nisu prekidali svoj rad. Vatrogasna zajednica Općine utemeljena je 1993. i sve ove godine aktivna je, a odlična je i suradnja s općinskom vlašću – rekao je Jagec.

Naglasio je da Vatrogasna zajednica u ovom trenutku broji 345 članova. Ti vatrogasci na raspolaganju imaju šest vatrogasnih kombija, navalno te komandno vozilo.

Tajnik Alenko Skupnjak ukratko je predstavio povijest i događanja u proteklih 25 godina, otkada je utemeljena Vatrogasna zajednica, ističući da vatrogasci na području Općine godišnje u prosjeku imaju 15-tak intervencija od požara na stambenim odnosno gospodarskim objektima i prometnim sredstvima do tehničkih intervencija poput sprječavanja nastanka šteta uslijed poplava. Vatrogasna zajednica odnosno dobrovoljna vatrogasna društva okupljaju puno mladih i provode veliki broj aktivnosti.

– Vatrogasna zajednica organizira javne vježbe, natjecanja, školovanje vatrogasaca, nabavu opreme te suradnju sa svim udrugama naše općine. Posebno dobro surađujemo s osnovnim školama Trnovec i Šemovec – zaključio je Skupnjak.
Svečanost obilježavanja 25. godišnjice iskorištena je i za predstavljanje nove vatrogasne zastave kojoj je kum načelnik Općine, HNS-ov Zvonko Šamec.

– Velika je čast biti kum ovoj zastavi, ali i prijatelj ovih sjajnih ljudi, naših vatrogasaca. Riječ je o osobama koja su zaista zadužile sve nas jer kada god je trebalo priskočiti u pomoć oni su bili tu za sve nas. Često su tuđu sigurnost stavljali ispred svoje. Zahvaljujem im što kroz svoje aktivnosti okupljaju veliki broj mladih i što Općina uvijek može računati na njih posebice kada je u pitanju ugroza sigurnosti naših mještana. Kako mi uvijek možemo računati na njih, tako i naši vatrogasci mogu računati na potporu Općine – zaključio je Šamec.

Inače, po riječima načelnika, Općina godišnje izdvaja oko 300 tisuća kuna za potrebe vatrogastva, ali i dodatna sredstva prema potrebama. Također, ove godine kreće se u nabavku novog navalnog vozila za što će se sredstva osigurati u većem dijelu kroz proračun te preostali dio kroz redovno poslovanje Vatrogasne zajednice.

Na svečanosti u Trnovec bio je i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedeljko Vukalović.

Označeno u
Galerija slika