U Novom Marofu održan informativni sastanak o projektu „Zaželi“

N.P./VV | 14.7.2017. u 15:00h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof i Društva Crvenog križa Varaždinske županije održan je u srijedu 12. srpnja u Novom Marofu informativni sastanak s potencijalnim partnerima u svrhu predstavljanja, informiranja i iskazivanja interesa za sudjelovanjem u projektu „Zaželi“, kojeg je Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u vidu otvorenog poziva objavilo 30. lipnja 2017.

Program zapošljavanja žena „Zaželi“ vrijedan je ukupno 400 milijuna i 900 tisuća kuna ( minimalni iznos bespovratnih sredstva po projektu iznosi 900 tisuća kuna do najviše 10 milijuna kuna), a financirat će se u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda s ciljem zapošljavanja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada na poslovima brige o starijim osobama i osobama u nepovoljnom položaju. U tu kategoriju spadaju žene starije od 50 godina, žene s najviše završenom srednjom stručnom spremom, žene s invaliditetom, žene žrtve trgovanja ljudima, liječene ovisnice, žene žrtve obiteljskog nasilja i beskućnice. Otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga traje do 31. prosinca 2020. , a na natječaj se mogu javiti jedinice lokalne i područne samouprave i udruge uz obavezno partnerstvo s regionalnim i područnim uredima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Centrima za socijalnu skrb.

Na sastanku su sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Regionalnog ureda Varaždin – v.d. predstojnica Branka Šaško, rukovoditeljica Odjela za tržište rada Blaženka Pajtlar i rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata Petra Lazić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Novi Marof Antonija Maltar, gradonačelnica Grada Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, pročelnica Općine Visoko Jasmina Ceglec, predstavnici Grada Novog Marofa – gradonačelnik Siniša Jenkač , pročelnik Branko Geček i samostalni upravni referent Ivana Horvat te u ime organizatora ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Novi Marof Mirjana Matić Brdar i ravnatelj Društva Crvenog križa Varaždinske županije Nebojša Buđanovac.

S obzirom na dugogodišnje iskustvo u provedbi programa pomoći osobama starije životne dobi Društvo Crvenog križa Varaždinske županije u partnerstvu s gradskim društvima Crvenog križa Novi Marof i Ivanec aktivno se priprema za prijavu projekta na navedeni natječaj, a jedna od aktivnosti svakako uključuje i partnerstvo s jedinicama lokalne samouprave u cilju prolaznosti projekta, povlačenja većeg iznosa bespovratnih sredstava, zapošljavanja većeg broja žena, kvalitetnijeg odabira krajnjih korisnika te bolju koordinaciju i provedbu samog projekta na terenu.

Sudionici sastanka su se kroz izlaganje o propozicijama navedenog natječaja, razgovor i razmjenu dosadašnjih iskustava u provedbi sličnih programa , usuglasili o važnosti ovakvih programa i donijeli zaključak o partnerstvu s Društvom Crvenog križa Varaždinske županije u prijavi na navedeni natječaj.