U nedjelju u Bedencu 3. kelembarska pepijevka - Dijen bedijenske lenčarije Foto: Grad Ivanec

U nedjelju u Bedencu 3. kelembarska pepijevka - Dijen bedijenske lenčarije

Varaždinske vijesti | 2.9.2017. u 14:32h | Objavljeno u Našim krajem

U organizaciji Udruge za kulturu i sport Bedenec, u tom će se naselju u nedjelju, 3. rujna, održati 3. kelembarska pepijevka – Dijen bedijenske lenčarije.

Manifestacija je to koja objedinjuje prikaz lončarstva i drugih starih obrta i običaja bedenskoga kraja, a održava se kod Etnokuće koja je proteklih godina izgrađena u suradnji Udruge i Grada Ivanca. Manifestacija se održava u cilju čuvanja sjećanja na tamošnje tradicionalno lončarstvo koje je generacijama obitelji na području Bedenca, Jerovca, Dubravca i okolice pomagalo da opstanu na škrtoj zemlji, da ne gladuju, da prehrane i školuju djecu. Poznato je da u tome kraju gotovo da i nije bilo obitelji bez barem jednog lončara. Cilj manifestacije jest i poticanje mlađih generacija da se bave lončarstvom.

Program počinje u 10 sati službenim otvaranjem i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, a nastavit će se cjelodnevnim prikazom i demonstracijom tradicijskih obrta toga kraja, prikazom običaja, obilaskom Etnohiže te raznim zabavnim, glazbenim i sportskim aktivnostima. Organizatori pozivaju sve građane da u nedjelju dođu u Bedenec, da im se pridruže, razgledaju ponudu štandova i da se dobro zabave.

Kelembarska pepijevka priredba je koju je Grad Ivanec proglasio manifestacijom od posebnog interesa pa su dolazak na svečanost otvaranja najavili gradonačelnik Milorad Batinić sa zamjenicima Lidijom Kozina i Brankom Putarekom te drugim predstavnicima Grada Ivanca. Manifestacija će se održati i u slučaju kiše.