U ministarstvu o revitalizaciji Arboretuma, projekt u ožujku žele prijaviti na EU natječaj Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

U ministarstvu o revitalizaciji Arboretuma, projekt u ožujku žele prijaviti na EU natječaj

vv | 10.1.2017. u 10:07h | Objavljeno u Našim krajem

Iz Općine Vinica izvijestili su da je jučer u Ministarstvu kulture održan treći radni sastanak na temu revitalizacije parka Arboretum Opeka.

Sastanak je po prvi puta bio u proširenom sastavu na inicijativu saborskog zastupnika Anđelka Stričaka, a na poziv pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića. Na sastanak su tako bili pozvani predstavnici Ministarstva državne imovine, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Općine Vinica i Varaždinske županije. Sastanku su osim sazivatelja bili prisutni državni tajnik Ministarstva kulture Krešimir Partl, državni tajnik Tomislav Boban iz Ministarstva državne imovine, akademik Mladen Obad Ščitaroci, arhitekt urbanist i pejzažni arhitekt na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Petar Puhmajer iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, načelnik Općine Vinica Marijan Kostanjevac, Miljenko Ernoić iz Razvojne agencije Sjever i Marin Bašić, direktor Parkova.

Ovo je bio prvi takav prošireni sastanak sa svima koji bi trebali, a svaki u svojem segmentu, raditi na pripremi dokumentacije i rješavanju imovinsko-pravnih pitanja kako bi Općina mogla projekt revitalizacije Arboretuma Opeka prijaviti na natječaj "Promicanje održivog razvoja prirodne baštine" koji se provodi u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija 2014-2020", Prioritet 6c2 "Očuvanje, zaštita, promicanje i razvoj prirodne i kulturne baštine", a otvoren je do 5. ožujka ove godine.

- Osim dogovorenih i preuzetih zadataka sastanak je bio izuzetno konstruktivan, međutim postavilo se opravdano pitanje zašto nije bio prisutan nitko iz Varaždinske županije iako je poziv županu bio upućen na vrijeme. Kako je uređenje i namjena Arbortuma Opeka bila jedna od okosnica županovog političkog programa, prisutne je zanimalo zašto nema župana ili njegovih zamjenika. Očito je da županu nije stalo do najvećeg i najznačajnijeg projekata na razini nacionalnog interesa te revitalizacija Arboretuma Opeka izgleda nije više jedan od prioriteta - izjavio je tom prilkom načelnik Marijan Kostanjevac.

Četvrti radni sastanak uskoro bi se trebao održati u Općini Vinica u sklopu kojeg će se obići lokalitet Arboretum Opeka koji se prostire na površini od ukupno 64 hektara.

Označeno u