U međimurskom selu Žabnik u općini Sveti Martin na Muri otvorena nova turistička atrakcija

V.V. | 15.5.2018. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem

Na najsjevernijoj hrvatskoj točki, u međimurskom selu Žabnik u općini Sveti Martin na Muri otvorena je nova turistička atrakcija.

Osim što možete razgledati obnovljeni mlin, Mlinarski grunt sadrži nekoliko zanimljivosti od kojih se ističe moderna interaktivna etnografska zbirka Jen den v živleju mlinara Franca Žalara.

Etnografska zbirka nalazi se na gornjem katu Mlinarske hiže i prikazana je kroz interaktivni postav. Ona priča priču o starom zanatu mlinarenju, o životu mlinara, ali i o životu uz rijeku Muru. U bogato mursko mlinarsko područje uvest će vas 3D film koji prikazuje s kakvim se razmišljanjima i događajima susretao jedan mlinar budeći se još za mraka kako bi  na vrijeme obavio svoje dužnosti.

Djelomično s mislima jednog mlinara istražite sve o Muri, njezinu sastavu, njezinim stanovnicima i biljnom svijetu. Dotaknite, pomirišite i sameljite žito, poslušajte međimurske „popevke“ i saznajte tko je to Murska dekla. Imate li pitanja o životu uz Muru, zbirka će na njih odgovoriti, a uz to ćete se dobro zabaviti.

Dio zbirke Jen den v živleju mlinara Franca Žalara je i podna projekcija koja stvara osjećaj šetnje po plićaku rijeke. Probajte uloviti neku od ribica i skakućući po lopočima zabavite se bez obzira na godine. Prije ili nakon posjeta zbirci možete uživati u dvorištu pokraj rijeke. Tamo popijte kavu ili isprobajte neki od međimurskih specijaliteta u tamošnjem restoranu i nahranite sva svoja osjetila.

Na ovaj projekt, koji su financirali Ministarstvo turizma, Općina Sveti Martin na Muri i Turistička zajednica Sveti Martin na Muri, izrazito su ponosni u Općini i u Turističkoj zajednici Sveti Martin na Muri, iz koje ističu kako je zbirka odličan odgovor na interes posjetitelja za ovaj kraj, poznat i po odličnoj gastronomskoj ponudi.

Etnografska zbirka na adresi Žabnik bb otvorena je za posjetitelje svakim radnim danom od 8 do 15 sati (nazvati u Turistički ured 040 868 619), a moguće i kasnije uz raniju najavu. Subotom je otvorena od 11 do 19, a nedjeljom od 17 do 19.

Cijena ulaznice za grupu odraslih (minimalno 20 osoba) je 20 kn, a za grupe studenata, umirovljenika i učenika je 12 kn. Pojedinačna cijena za odrasle je 25,00 kuna, a za studente, umirovljenike i učenike 15,00 kuna.

Označeno u