U Ludbregu održana radionica "Kreativni gradovi Hrvatske"

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
U Ludbregu održana radionica "Kreativni gradovi Hrvatske" Foto: Grad Ludbreg

U organizaciji Udruge gradova i Hrvatskog klastera kreativnih i kulturnih industrija, u Ludbregu je održana interaktivna radionica u okviru projekta "Kreativni gradovi Hrvatske".

Na radionici održanoj u Centru za kulturu i informiranje "Dragutin Novak" predstavljena je ideja Kreativnih gradova Hrvatske, a riječi je bilo i o ulozi kreativnih industrija i kulture kao ključnih faktora za razvoj poduzetništva u kreativnom sektoru. Govorilo se i o modelu mapiranja potencijala i raspoloživih resursa koji mogu generirati najviše dodane vrijednosti s naglaskom na nekretnine kao neiskorišteni potencijal, kulturnu i prirodnu baštinu, nematerijalnu baštinu – gastro, obrti, ručni rad, povijesne teme, kreativne i kulturne tvrtke, projekti i udruge.

– Ovo je zanimljiv projekt koji nije samo hrvatski, već je istovremeno i međunarodni, jer postoji međunarodna mreža kreativnih gradova Europe koji malo drugačije tretiraju nove kreativne industrije. Malo je poznato da je u Engleskoj čak do 20 posto prihoda industrije zapravo iz kreativnih industrija, a tu spadaju pisanje, film, televizija, umjetnost općenito i sve što ima veze s kreativnošću. Nama je cilj u budućnosti se priključiti toj mreži, ali i kroz tu mrežu pronaći kreativne potencijale našeg grada – rekao je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

Osvrnuo se i na projekt uređenja arheološkog parka, koji je prilika da se iz njega nauči nešto novo, kreativno, ne samo turistima već i samim građanima. Kako je istaknuto, ovom prvom radionicom nastojalo se detektirati upravo vlastite potencijale i na koji način se mogu koristiti. Identifikacija, pokretanje i komunikacija svojih resursa je iznimno važan proces koji se odvija kroz razvoj i implementaciju politika. Za to je potrebno pronaći zajednički jezik između dionika privatnog, javnog i civilnog sektora kako bi osvijestili i utvrdili što pojedinu destinaciju čini jedinstvenom i atraktivnom i kako bi osigurale to da institucije, tvrtke, udruge, ali i građani žive za svoj grad.

- Pokušavamo stvoriti mrežu kreativnih gradova Hrvatske, uhvatiti modele suradnje među gradovima i uspostaviti grozdove zajednice, zajedničke projekte, sve na području kreativnih i kulturnih industrija. Rađa se neka nova ekonomija, koju teško razumijemo, no definitivno je to nova ekonomija kreativnih i kulturnih industrija. U svakom poslu, svakoj industriji, kreativnost prvo dolazi do izražaja i postoji modus bez kojeg se poslovi dalje ne mogu odvijati, a isto se događa i na razini gradova koji su s jedne strane zainteresirani poticati svoje gospodarstvo i to im je izvor za sve druge projekte, a i sami gradovi u svojim upravnim strukturama. Samo usmjerenje naših radionica u prvoj fazi je da pokušamo uspostaviti kontinuitet komunikacije između gradova i kreativnih industrija, dakle sa slobodnim umjetnicima, dizajnerima, arhitektima. Kad kažemo pojam kreativna i kulturna industrija to zbilja gledamo u najširem smislu, tako da su tu i baština i suvremeni stvaratelji. Baštinu ne možemo puno mijenjati, ali je usmjerenje tog kreativnog pristupa da ju se na najbolji način aktivira – pojasnio je Goran Kauzlarić, konzultant, suradnik Udruge gradova te jedan od predavača na kreativnoj radionici.

Za ovakve projekte važno je sudjelovanje građana kao predstavnika različitih interesnih sfera koji imaju koristi i sudjeluju u stvaranju lokalne ekonomije, a u cilju kreiranja jedinstvenog identiteta gradova na temelju kojeg će se vršiti fokusirana ulaganja u razvoj za rast i radna mjesta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.