U Čakovcu održan sportski susret osoba s invalidnošću u sklopu projekta "No boundaries"

vv | 22.5.2024. u 12:51h | Objavljeno u Našim krajem

Međimurska županija iznimnu pozornost posvećuje svim oblicima podrške ranjivim skupinama u zajednici, tako i osobama s invalidnošću, zato se kao nositeljica uključila u projekt No boundaries, vrijedan 200.000 eura.

Ideja za uključivanje u projekt poput ovog rođena je 2022. godine, kada je Međimurska županija ponijela titulu Europske regije sporta, te kao odgovor na potrebu zajednice za proširenjem spektra sportskih aktivnosti namijenjenih i prilagođenih upravo osobama s invalidnošću, koji u Međimurju ima oko 15 %. Riječ je prekograničnom projektu, financiranom iz programa Erasmus+ Sport, u kojem su Međimurskoj županiji partneri Općina Lendava i mađarska Razvojna koordinacijska agencija jezera Balaton.

Provođenje projekta je pri kraju te je danas, na Trgu Republike u Čakovcu, održana završna konferencija uz međunarodni sportski susret osoba s invalidnošću u kojem je u nordijskom hodanju, streličarstvu, disk golfu, te na poligonima, sudjelovalo stotinjak sudionika iz Hrvatske, Slovenije i Mađarske uz vodstvo kineziologa, sportskih stručnjaka i educiranih volontera.

Sudionike susreta i predstavnike projektnih partnera pozdravio je župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuvši istinsku važnost projekta kojim su izjednačene šanse osobama s invalidnošću u participiranju u sportskim i rekreativnim aktivnostima zajednice.

- Ponosan sam što smo s ovakvim rezultatima okončali projekt No boundaries, te pokazali koliko se regije mogu osnažiti povezivanjem i koliko srce, empatiju i solidarnost prema osobama s invalidnošću gaje svi ljudi uključeni u projekt. Zato, neka završetak ovog projekta bude početak jednog divnog prijateljstva i suradnje - istaknuo je župan.

Gradonačelnica Ljerka Cividini također je poželjela dobrodošlicu svim sudionicima i gostima iz susjednih zemalja:

- Posebnosti nisu razlog da postignete svoj maksimum. Najvažniji su druženje i prijateljstvo ostvareni u projektu jer oni ostaju kao temelj svake daljnje suradnje - rekla je gradonačelnica.

U ime projektnog partnera, direktor Razvojne koordinacijske agencije jezera Balaton Gábor Molnár dodao je da su dosezi projekta vidljivi u entuzijazmu onih kojima su aktivnosti bile namijenjene.

- Neka vam druženja i susreti sa sportskih događanja iz projekta ostanu među najljepšim uspomenama - rekao je Molnar.

- Za Lendavu je važno što smo sudjelovanjem u projektu No boundaries odgovorili na potrebu uključivanje naših građana s invalidnošću i time pridonijeli kvaliteti njihovih života. Vjerujem da će se aktivnosti nastaviti kao vrijedno nasljeđe ovog projekta - istaknuo je podžupan Općine Lendava Mihael Šooš.

Tijekom provođenja projekta osnažene su vještine brojnih volontera te je veliki broj osoba s različitim poteškoćama potaknut na tjelesnu aktivnost te osviješten o njezinoj važnost kao osnovnom preduvjetu dobroga zdravlja, istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za civilno društvo i ljudska prava Maja Odrčić Mikulić.

- Međimurska županija pokrenula je projekt koji će postaviti nove standarde u sportskoj aktivnosti u regiji, a svaki projekt, inicijativa i aktivnost koju provodimo u suradnji s osobama s invalidnošću su hvalevrijedni i korisni jer pridonose promicanju suradnje i uključivosti, uz podizanje svijesti o ulozi sporta u društvu - istaknula je pročelnica.

Tijekom provođenja projekta održano je ukupno 17 sportskih događaja, od čega šest u Međimurju, provedeno je i istraživanje potreba i navika osoba s invalidnošću u sportu i rekreaciji, te izrađena tri sportska programa koja ostaju kao smjernice za rad na ovom specifičnom području, a nabavljena je i prilagođena sportska oprema.

Inovativnost projekta ogleda se i u provođenju novog programa za sportove na vodi za osobe s invalidnošću, s obzirom da svi projektni partneri na svojim područjima imaju jezera i rijeke.