Stabla u Zrinskih i Frankopana orezana do debla, ali postoji dobar razlog...

D.P./Varaždinske vijesti | 24.2.2017. u 11:48h | Objavljeno u Našim krajem

Izgled drvoreda u Zrinskih i Frankopana ovih je dana šokirao brojne Varaždince. Naime, stabla su osvanula potpuno ogoljena, odnosno odstranjene su im sve grane, a ostala su samo debla.

Neki zabrinuti Varaždinci javili su se u našu redakciju s upitom znači li to da je drveće bolesno i predstoji li mu sječa. Ipak, kako doznajemo iz Parkova, strahova za prekrasni drvored - nema.

- Drvored brijestova u ulici Zrinskih i Frankopana nadvisuje jedan od najprometnijih kolnika u gradu i svojim preraslim krošnjama postao je smetnja visokim vozilima. S obzirom na to da se radi i o vrsti koja ima dosta krhke grane, česta su pucanja u krošnjama naročito za vrijeme jakih kiša i vjetrova. Stabla u drvoredu nisu bolesna i neće se sjeći, ali ovakav oblik orezivanja bio je nužan zbog sigurnosnih razloga - pojasnili su nam Parkovima.

Dodajmo tome, kako je brijest drvo koje vrlo brzo regenerira krošnju, tako da će se u kratkom vremenu drvored opet zazeleniti i stvoriti hlad, te lijepo uokviriti prometnicu.

Spomenimo i kako djelatnici Parkova ovih dana rade na orezivanju stabala na raznim lokacijama u gradu.

- Orezuje se visoko drveće koje predstavlja opasnost zbog suhih grana ili kojemu je narušen vitalitet uzrokovan bolešću. Oblikuju se kuglaste forme manjih stabala, kao i krošnje mlado posađenog drveća. Radovi na ukrasnom grmlju svode se na fino oblikovanje skupina grmova i čišćenje od zaostalog jesenskog lišća. Prosušivanjem tla započet ćemo s proljetnim grabljanjem zaostalog lišća i ostalog sitnog otpada. Proljetnim grabljanjem, osim što se uklanja otpad, aerira se površina tla što je dobar preduvjet za nicanje mlade proljetne trave - kažu u Parkovima.

Označeno u